Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Za ubojstvo supruge čije je tijelo bacio u kontejner 13 godina zatvora

29.06.2012. 22:00
Za ubojstvo supruge čije je tijelo bacio u kontejner 13 godina zatvora


– Ovdje je riječ o specifičnoj pravnoj situaciji koja je vrlo rijetka. Sudi se za kazneno djelo ubojstva bez tijela žrtve, ali iz zapisnika o očevidu, optuženikova priznanja te tragova krvi pronađenih u stanu gdje se prema njegovom priznanju incident zbio, nedvojbeno je utvrđeno da je ubojstvo počinjeno – rekla je sutkinja Grancarić


Na 13 godina zatvora zbog ubojstva 37-godišnje supruge Ljubice Filipović Sorić, čije tijelo ni do danas nije pronađeno, jučer je na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen umirovljeni pirotehničar Zoran Sorić (60).
Njega je tužiteljstvo teretilo za ubojstvo s izravnom namjerom na točno neutvrđen način, no Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Dijane Grancarić proglasilo ga je krivim za ubojstvo s neizravnom namjerom.
– Ovdje je riječ o specifičnoj pravnoj situaciji koja je vrlo rijetka. Sudi se za kazneno djelo ubojstva bez tijela žrtve, ali iz zapisnika o očevidu, optuženikova priznanja koje je ispričao policiji, u istrazi i ovdje u sudnici te tragova krvi pronađenih u stanu gdje se prema njegovom priznanju incident zbio, nedvojbeno je utvrđeno da ja ubojstvo počinjeno – rekla je u obrazloženju presude sutkinja Grancarić navodeći kako je Sudsko vijeće prilikom odmjeravanja kaznene sankcije imalo u vidu da je Sorić bio svjestan svoje snage i Ljubičine slabije građe i krhkosti zbog čega je, iako smanjeno ubrojiv, morao biti svjestan posljedica kada joj je odlučio zadati udarac u glavu. Kao olakotne okolnosti vijeće je Soriću uzelo njegovu raniju neosuđivanost, djelomično priznanje djela i iskreno kajanje, dok mu je kao otegotnu našlo težinu djela i njegovu upornost da prikrije zločin nakog čega je još godinu dana živio kao da se ništa nije dogodilo.
Obrazloženje presude grcajući u suzama pratile su 18-godišnja kći ubijene, Dolores Filipović te njezina sestra Dubravka Bereković koja je na posljednjem ročištu preklinjala Sorića da joj kaže gdje je sakrio tijelo. Žena mu od samog početka nije povjerovala da bi tijelo njezine sestre bacio u smeće smatrajući kako ju je i sam za tako gnusan čin previše volio. Gledajući ga u oči obratila mu se i Dolores koja ga je zapitala je li pomislio na nju i kako će njoj biti s obzirom na to da ju je volio kao vlastitu kći. On je, međutim, ostao pri onome što je rekao policiji. Tijela se riješio bacivši ga u kontejner nakon čega je planirao sebi i svom psu osigurati neki normalan život.
Pritisnut grižnjom savjesti svoj monstruozan zločin priznao je godinu dana kasnije nakon čega su istražitelji u podstanarskom stanu gdje su tada živjeli pronašli tragove krvi.
Soriću je nakon izricanja presude jučer produljen pritvor do pravomoćnosti presude, a do tada će morati platiti i visoke sudske troškove. Sutkinja Grancarić istaknula je kako su provjerom došli do podataka da on ima imovinu, te je trošak od gotovo 400 tisuća kuna pripisala njemu. Pojasnila je kako je veći dio tog troška nastao upravo njegovom krivnjom kada se pretraživao zadarski deponij pod pretpostavkom da bi tamo moglo biti Ljubičino tijelo.  


Ubojica molio kćer žrtve da ga ne mrzi




– Tek kad sam te vidio u sudnici shvatio sam koliko patiš i što sam ti napravio. Meni je zaista žao zbog toga. Žao mi je što me toliko mrziš i volio bih da nađeš način da mi oprostiš i barem me malo manje mrziš. Da mogu, ja bih vratio vrijeme, popravio neke stvari. Ali ne mogu. Istina je takva kako sam ispričao – rekao je optuženi Zoran Sorić po okončanju dokaznog postupka Dolores Filipović čiju je majku usmrtio. Djevojka je sama zatražila od sutkinje Grancarić da joj taj razgovor s bivšim očuhom i majčinim ubojicom omogući nadajući se kako će joj možda ispričati neku drugačiju priču i otkriti gdje su joj posmrtni ostaci majke. Kad se to ipak nije dogodilo, poklonila mu je svoju krunicu i rekla: “Evo ti ova krunica Zorane. Moli se za moj i Božji oprost”.