Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Na jednom ulazu tabla dobrodošlice, na drugom divlja deponija

29.06.2017. 22:00
Na jednom ulazu tabla dobrodošlice, na drugom divlja deponija


Općina Sv. Filip i jakov već priprema novu akciju čišćenja deponija i češće komunalne ophodnje, a u tijeku su i pripremne radnje za postavljanje video nadzora
Na ulazu u turistička mjesta su postavljene table dobrodošlice, a na sjevernom ulazu u turistički Sv. Petar uz cestu kod groblja,  počivališta najmilijih, umjesto dobrodošlice leži tempirana ekološka  bomba zaraze – velika divlja deponija.
– Prije nepuni tjedan dana kod mjesnog groblja u Sv. Petru očistili smo  i zbrinuli preko 180 metara kubičnih raznog otpada. Kao da nismo, u  međuvremenu je, protivno zabrani, odloženo novo smeće, kazala je Josipa Mrkić, donačelnica Općine Sv. Filip i Jakov.
Komunalci su očistili divlju deponiju, otpad je odvezen na odlagalište  Baštijunski brig, velikim kamenjima zatvoren je prilaz divljem deponiju.
– Jedan od ogromnih kamenja je, tko zna kako, pomaknut i divlja deponija je opet “proradila”. Otpad se odlaže nešto sjevernije iza hrpe kamena i uz cestu, tik do table s natpisom Sv. Petar, objašnjava Mrkić.
Problem je u svijesti pojedinih ljudi, a jedno od “omiljenijih” divljih  deponija je odmah uz javnu prometnicu i mjesno groblje u Sv. Petru.
– Nepodnošljivi smrad se širi sve do mora, jednom riječju – katastrofa,  još nam samo treba da turisti započnu bježati, užas, ističe zamjenica  načelnika.
Osim što slijedi nova akcija čišćenja deponija i češće komunalne ophodnje, u tijeku su pripremne radnje za postavljanje video nadzora.
– Općina je Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja ili više njih koji su protivno  propisima nekontrolirano odlagali veliki količinu mješovitog komunalnog otpada kod mjesnog groblja u Sv. Petru, obznanila je Mrkić.
Riječ je o kaznenom djelu protiv okoliša, ugrožavanja okoliša otpadom, ugrožavanja zraka, tla, podzemlja, životinja, bilja, života i zdravlja  ljudi, opisano i kažnjivo po članu 196. st. 2 Kaznenog zakona.
Predviđena kazna je od šest mjeseci do pet godina zatvora.
– Iza Banovih bora je reciklažno dvorište gdje se otpad može odlagati  besplatno, ali izgleda da ga je lakše odložiti na sama ulazna vrata Sv. Petra. Kome to reći, zapitao se Zoran Pelicarić Peco, načelnik.
– Komunalnu djelatnost skupljanja i odvoza komunalnog otpada na  području općine obavlja tvrtka Loši. Nažalost, mnogi u Sv. Petru, vjerovali ili ne, uopće nemaju kante za smeće. Da nije istinito bilo bi smješno,  jada se Peco, te nastavlja:
– U akciji čišćenja divljih odlagališta očistili smo i oko 500 kubika otpada, jednu cijelu srušenu kuću “iskrcanu” u more. Bože sačuvaj, čudi se filipjanski načelnik.