Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zadarska jeans generacija koja je mijenjala svijet

29.06.2017. 22:00
Zadarska jeans  generacija  koja je  mijenjala  svijet


Mijenjali su svijet nenasilnim putem – trapericama, glazbom i sportom. Dali su znatan doprinos razvoju tehnike, znanosti, tehnologije i medicine, a po svojoj prirodi ostali su isti kao i prije 50 godina – skromni i jednostavni
Ova monografija, nije obična knjiga. Riječ je knjizi koja  kroz odrastanje jedne generacije priča priču o povijesti školstva,  sporta, kulture, umjetnosti, znanosti… U njoj se nalazi preko 500  fotografija koje su prvi put ugledale svjetlo dana. Ona se najprije  “čita” gledanjem, onda se čita emotivnim prisjećanjem kroz 50-tak  autorskih tekstova. Treće čitanje je već uspoređivanje sebe onda i  sada i uspoređivanje toga vremena s današnjim te s djecom i unucima. Bili ste jedna generacija koja je imala toliko puno sjajnih  sportaša jer tada je sport bio stil života. I stoga ova knjiga govori i o  odgoju, ne samo onom kućnom i školskom, već i odgoju ulice jer  ulica je u doba vašeg odrastanja bila pozitivan faktor – rekao je na  promociji monografije o maturantima zadarske Gimnazije – Generacija ’65, njezin urednik, poznati publicist Pavao Jerolimov, koji se  prihvatio uređivanja ove knjige iako, je nekoliko godina mlađi.
Kute i zapadne tekovine
Okupila se tako jučer u Multimedijalnoj dvorani Kneževe palače  generacija koja je prije dvije godine proslavila 50-tu obljetnicu polaganja ispita zrelosti, a onda je kao rezultat njihova druženja nastala monografija  kao ostavština i putokaz svim budućim generacijama  – kako znanjem i radom mijenjati svijet.
– To je bila i prva jeans-generacija. Jer, iako su se nosile školske  kute, traperice su se nabavljale na sve moguće načine i već, onda  su značile statusni simbol. Sve više su se štovale zapadne tekovine,  slušao se rock ‘n’roll i Radio Luxembourg. Ova generacija mijenjala  je svijet nenasilnim putem. Mijenjala ga je svojim svjetonazorom –  trapericama, glazbom i sportom. Mijenjala je izgled svoje okoline i  dala znatan doprinos razvoju tehnike, znanosti, tehnologije i medicine, a po svojoj prirodi ostala je onakva kakva je bila i prije 50 godina – skromna i jednostavna – napisao je i u Prologu monografije  Pavao Jerolimov.
Brojni ugledni i uspješni ljudi
Prije toga pjesmu koju je napisala i posvetila svojoj generaciji,  pročitala je Maja Obad, a Erma Ivoš Nikšić je pročitala zapis Nikole  Bašića – Mojoj jedinoj… Čitale su se potom i druge kratke crtice koje su pripadnici te generacije pisali o svojim profesorima.
Nakon što su prije dvije godine proslavili pola stoljeća od polaganja ispita zrelosti, nekolicina njih, predvođena uglednim liječnikom  internistom i hematologom svjetskoga glasa prof.dr.sc. Borisom Labarom, došla je podsjećamo, na ideju o izdavanju ove monografije  upravo zbog činjenice da je ta generacija iznjedrila brojne poznate  znanstvenike, liječnike, profesore, gospodarstvenike, sportaše, ali i  jednog akademika – arhitekta Nikolu Bašića.
 Nakladnik monografije je današnja Gimanzija Vladimira Nazora,  a tiskana je u 300 primjeraka. Generacija ’65 sada se sastaje svake  godine posljednjeg tjedna u mjesecu lipnju.