Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Drevna saljska liturgija u “ribarskoj katedrali”

Autor: Ivo Dominis

29.07.2008. 22:00
Drevna saljska liturgija  u “ribarskoj katedrali”


Novovjekovnim hodočašćima na ovo kornatsko mjesto Saljani žele memorirati utabane brazde svojih pređa na kornatskoj pučini koja je od davnina za njih bila i radost i žalost, i muka i probitak, nadasve skoro pa jedini način preživljavanja. Kornatska pučina je već prije pet stoljeća za čuvene saljske ribare bila i svakidašnja jadikovka i jutarnja molitva…
U subotnje jutro župljani Sali su se s pjesmama na usnama brodom Šangulin zaputili na hodočašće morskim putem prema najjužnijoj destinaciji granica svoje župe, uvali Piškera na otoku Jadro u Kornatima. S njima su k “ribarskoj katedrali”, crkvi rođenja BDM, hodočastili i brojni turisti koji ljetuju u Salima te vjernici iz Zadra i župa kopnenog dijela Zadarske nadbiskupije. Tako su nastavili dugogodišnji niz hodočašća na Piškeru, koja su obnovljena 90-ih godina prošlog stoljeća u crkvi gdje se do 1939. godine slavila drevna saljska liturgija na narodnom jeziku i koja je važila duhovnim središtem ribarskog naselja, koje su pređi današnjih Saljana utemeljili pored bogatih lovišta sitne plave ribe.
Novovjekovnim hodočašćima na ovo kornatsko mjesto Saljani žele memorirati utabane brazde svojih pređa na kornatskoj pučini koja je od davnina za njih bila i radost i žalost, i muka i probitak, nadasve skoro pa jedini način preživljavanja. Kornatska pučina je već prije pet stoljeća za čuvene saljske ribare bila i svakidašnja jadikovka, jutarnja molitva te su se na njoj izmjenjivali i radosni i žalosni trenuci, i njevolje i probitci.
I ove godine na svom putu prema Piškeri hodočasnici se nisu zaboravili pored otočića Borovnika pomoliti za dušu svećenika don Srećka Lovretića, koji je ovdje umoren od ruke nesklone vjeri i Bogu u vremenima punim mržnje i krvi tijekom Drugog svjetskog rata. Svečano euharistijsko slavlje i ove godine je u “ribarskoj katedrali” na Piškeri predvodio mons. Ivan Prenđa, zadarski nadbiskup uz suslavlje saljskog župnika don Alojzija Kneževića te mons. Srećka Frka Petešića, paškog nadžupnika i don Zdenka Milića, župnika u Biogradu. Sveta misa je ove godine slavljena u djelomično obnovljenoj crkvi koja je dobila novo drveno krovište te još treba postavi crjepove.
– Vaši su pređi pored svakodnevnog teškog rada na ovoj pučini nastojali uvijek naći i duhovni optimum svrhe takvog rada. Takva njihova metoda preživljavanja neka vam uvijek bude najboljim primjerom u vašim naporima pri odgoju djece i mladih, pri očuvanju integriteta obitelji, a što je često teško ostvarivo u suvremenoj utrci za što većim materijalnim probitkom, istaknuo je u svojoj homiliji tijekom mise mons. Prenđa.
Nakon mise i okrjepe u hladu borova druženje svih hodočasnika je nastavljeno uz pjesmu sve do kasnih popodnevnih sati kada se krenulo prema Salima.