Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadar matična ruska luka za Jadran

Autor:

29.07.2008. 22:00
Zadar matična ruska luka za Jadran

Foto: Vedran SITNICA



Zračna luka Zadar i pristanište kruzera od iduće godine bit će polazne i odlazne točke ruskih turista na kruzerskim putovanjima kroz Hrvatsku, Italiju, Grčku, Albaniju i Crnu goru, kako najavljuje direktor prodaje i marketinga Zračne luke Zadar Dragan Segarić.
Do sada su ruski gosti, oni koji dolaze na kružna putovanja Jadranom, u Zadar dolazili iz Pule, a Pulu su dolazili avionima iz Moskve. Tako se i jučer na Istarsku obalu privezao kruzer Arion zakupljen od dva ruska toru operatora R tours i Adriatic tuors sa stotine ruskih turista. Izgleda kako od iduće sezone Pula izlazi iz igre, a u nju upada Zadar koji time dobiva ne samo nove goste spremne potrošiti novac već se zapošljavaju i dvije luke.
– Zadar će kao grad na neki način smjenjivati turiste tako da oni dolaze zrakoplovom, a odlaze brodom i obrtano. To je moguće jer smo izgradili kvalitetnu infrastrukturu, posebno «Kalmetinu» koja je ovo omogućila. Kad se radila brza cesta bilo je niz ljudi koji su bili protiv nje, ne znam protiv čega, valjda protiv boljitka grad i Zračnu luku Zadar, kaže Segarić i istiće:
– Mislim kako je Zračna luka Zadar jedina u Hrvatskoj koja danas zadovoljava sve parametre izmjene putnika na ovaj način. Time što je omogućen nesmetan odlazak, a posebno dolazak do zračne luke stvoreni su uvjeti da se može djelovati na ovom tržištu kojem se sada moramo «predstaviti», da ono zna kako može računati na nas.
Izgleda kako je došlo vrijeme da se uživaju plodovi dobro obavljenog posla. Osim već spomenutog značaja za rad morske i zračne luke vrijedno je istaknuti važnost gostiju s kruzera. Za njih ne treba raditi dodatnu infrastrukturu, hotele i slično već im samo treba ponuditi uslugu – od izleta u Paklenicu, Telašćicu, Plitvice, Krku, preko gastroponude do suvenira. Dodajmo kako gost s kruzera u prosjeku potroši 40 do 50 eura dnevno, ako mu se za to pruži prilika, što je više od bilo kojeg gosta u hotelu.