Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

I stranci žele govoriti hrvatski

29.07.2010. 22:00
I stranci žele govoriti hrvatski


Živim u Münchenu i tamo radim kao novinar. Vrlo sam zainteresiran za Balkan i često pišem članke o Balkanu pa kako bih ga što bolje upoznao želim naučiti i hrvatski jezik, kaže jedan od polaznika Marc Hoch


Jučerašnjom dodjelom diploma u Poljoprivredno-prehrambenoj i veterinarskoj školi završen je jedanaesti po redu Međunarodni tečaj hrvatskog jezika u Zadru. Voditelj ovog tečaja je sveučilišni profesor Mile Mamić, direktor tvrtke LinCro, koji je znatno pridonio širenju hrvatskog jezika u inozemstvu.
Sudionici srpanjskog tečaja pohađali su školu hrvatskog jezika tri tjedna, a ove godine okupilo se čak 24 sudionika iz čitavog svijeta. Osim polaznika koji su tečaj odabrali iz čiste ljubavi prema hrvatskom jeziku, sedmero polaznika rade kao prevoditelji za različite visoke ustanove Europske unije, a jedna polaznica radi kao tumač. Radi se o polaznicima koji rade za Europsku uniju, Europski parlament, Europsku komisiju i Sud, a na tečaj se vraćaju već više godina, što je dokaz kvalitete koju sa sobom ponesu u svoju zemlju. Kao gost tečaja na dodjelu diploma došao je i moskovski jezikoslovac Artur Bagdasarov, dobitnik Inine nagrade za promociju hrvatskog jezika u inozemstvu.
Uče na godišnjem odmoru
Polaznici tečaja hrvatskom jeziku pristupaju iz raznih razloga, a zapanjujuće je da većina njih nisu porijeklom iz Hrvatske nego stranci koji žele naučiti naš jezik.
– Uglavnom su svi došli na naš tečaj jer provode godišnji odmor u Hrvatskoj, stoga žele nešto naučiti ili imaju prijatelje Hrvate pa žele s njima u društvu razgovarati na njihovom jeziku. Neki od njih rade ili žele raditi u Hrvatskoj, a najmanje je onih koji imaju hrvatsko porijeklo. Ove godine nemamo čak ni jedan ljubavni razlog, rekla je Marijana Bašić, jedna od predavačica na tečaju hrvatskog jezika.
Među polaznicima tečaja je i Marc Hoch iz Njemačke koji se na tečaj vratio treću godinu zaredom iako nema hrvatsko porijeklo. Mark je novinar iz Münchena koji voli Balkan i želi što bolje upoznati našu kulturu pa unatoč tome što mu je hrvatski jezik jako težak svake godine marljivo zagrijava stolicu i uči.
– Živim u Münchenu i tamo radim kao novinar. Vrlo sam zainteresiran za Balkan i često pišem članke o Balkanu pa kako bih ga što bolje upoznao želim naučiti i hrvatski jezik. On je za mene vrlo težak, ali kao što sam istaknuo, želim moći čitati i novine na hrvatskom jeziku o vama pa sam zato uporan, objasnio je svoje razloge Marc.
Zaboravila materinji jezik
Njegova kolegica iz klupe Sandra Tomljenović je iz Švicarske i njezin materinji jezik je njemački, ali Sandra je ipak jedna od rijetkih na tečaju koja je porijeklom Hrvatica i koja je odlučila obnoviti poznavanje svog jezika.
– Kao dijete govorila sam hrvatski s roditeljima, ali sam prestala i zaboravila sam većinu toga. Kao Hrvaticu bilo bi me zaista sramota da ne znam hrvatski jezik, a sada čak razmišljam da bih se jednoga dana mogla vratiti u Hrvatsku, rekla je Sandra kojoj je ponovno učenje njezinog jezika pobudilo duboke emocije i prema domovini.
Škola je kao i do sada otvorena cijelo ljeto i kroz nju prođu brojni polaznici tečaja koji mu pristupe iz različitih razloga, ali uglavnom se svi zaljube u hrvatski jezik. Unatoč zahtjevima koje učenje našeg jezika predstavlja pred njih, većina polaznika vraća se na tečaj i usavršava se u hrvatskom jeziku, dok drugi dolaze po principu preporuke. Zahvaljujći djelovanju ove škole hrvatski jezik postaje jedan od poznatijih jezika u inozemstvu i voljen i izvan okvira Lijepe naše.
 


 POLAZNICI TEČAJA




Sascha Attia, Hanne C. Berg, Jean – Paul Blanckaert, Antun Borković, Thierry Dumont, Thomas Duncan, Brigida Fernandez Garcia, Nicole Francin, Uta Ganev, Matthew Hart, Marc Hoch, Friederike Hubatschek, Rosa Fanta Ivanović, Alice Kaden, Nino Kunze, Rosita Lagravinese, Cristina Lopez Roca, Regis Pavat, Astrid Rompolt, Elisabeth Samec, Nadia Schmid, Marianne Seitz, Sandra Tomljenović, Borut Žabkar.