Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Kad će voda na Vrgadu? Na potezu – Općina Pakoštane

29.07.2010. 22:00
Kad će voda na Vrgadu? Na potezu – Općina Pakoštane


Vode na Vrgadi ima, a zapravo nema. Gdje je voda, pitala je SDP-ova vijećnica Ljubica Budan


Svake godine se u tijeku turističke sezone zapali deponij smeća na Baštijunskom brigu. Vatrogasci to ne mogu ugasiti sami, dok se dovezu bageri prođe nekoliko dana i požar uhvati veliku dubinu. Iz Pakoštana, ali i Vodica i Pirovca se ljudi žale da im turisti odlaze zbog dima i smrada, a zna se tko upravlja odlagalištem, tvrtka Bošana, i ja pozivam i župana i Skupštinu da se napravi sve da se to više ne ponavlja, tim više što znamo da nam je turizam glavna gospodarska grana, kazao je tijekom Aktualnog sata jučerašnje sjednice Županijske skupštine vijećnik Željko Šoša (HDZ).
Od župana Stupe Zrilića dobio je obećanja kako će „sve kojih se to tiče” pozvati na sastanak.
– Obećajem napraviti sve da se to više ne ponavlja,  kazao je župan napominjući kao će tek izgradnja Županijskog centra za gospodarenje otpadom riješiti i probleme odlagališta na području županije.
Koliko košta parkiranje u Preku?
Na inicijativu Nevene Petani (SDP) da se poduzetnicima i obrtnicima, koji su se zbog opće nelikvidnosti našli u teškoćama,  pomogne pružanjem stručne i financijske pomoći u vidu dodjele nepovratnih sredstava ili kredita, župan Zrilić je kazao kako su takvi oblici pomoći razrađeni kroz programe Hrvatske banke za obnovu i razvoj i Vladin program gospodarskog oporavka, te kako Županija godinama subvencionira kamatu na kredite.
-Znam da to nije dovoljno, ali radimo ono što možemo. Sustav potpora reguliran je zakonima koji su usklađeni sa zakonima EU i neke stvari koje bismo možda htjeli ne možemo učiniti kako se ne bi narušila ravnoteža u tržišnom poslovanju, odgovorio je župan.
– Otvoreno je parkiralište na trajektnom pristaništu u Preku i košta 4 kuna za jedan sat, a mjesečna karta je 250 kuna. To je još jedan udar na život i standard otočana, a za nagradu tom koncesionaru se dodjeljuje koncesija na 30 godina. To parkiralište je plaćeno novcem poreznih obveznika. Župane, što ćete napraviti, pitao je Duško Vidov (SDP).
Župan Zrilić mu je odgovorio kako je novcem poreznih obveznika napravljena luka, a ne parkiralište, te kako otočani, po njegovim saznanjima na mjesečnu kartu koja iznosi 240, a ne 250 kuna, imaju popust od 100 kuna.
Niki Zekiću (HDZ) župan Zrilić je obećao kako će njegov upit proslijediti Hrvatskim cestama od kojih je Zekić zatražio da obilježe pješačke prijelaze prema nasuprotnim autobusnim stajalištima na cesti Posedarje – Ražanac. Zekić je kazao kako je 28 stajališta, odnosno 14 nasuprotnih, napravljeno još 2006, a kako je pješačkim prijelazima obilježeno samo 6. Također je pitao zbog čega nije obilježena traka za lijevo skretanje koja iz smjera Paga vodi prema Slivnici Gornjoj.
Konvertirani samodoprinos
Renati Sabljar Dračevac bit će,  kazao je župan, na sljedećoj sjednici dostavljen odgovor na pitanje je su li izvođači radova na zgradi Kazališta lutaka Zadar imali u ugovoru klauzulu o penalima za slučaj nepravovremene isporuke objekta.
– Iz odgovora kojeg sam ranije dobila se vidi da se do sada izgradilo u vrijednosti od 50,5 milijuna kuna, a od toga prihodovalo 40,5 milijuna kuna, da je Županija dala 16,1 milijun, Gard Zadar 7,7 milijuna, Ministarstvo kulture 9, 2 milijuna, Mercator 200.000 kuna, a za sredstva iz samodoprinosa građana je vjerojatno izvršena konverzija, pa ispada da su bila beznačajna, primijetila je Sabljar Dračevac.
Nikoli Turčinovu (SDP) koji je kazao kao je od sudionika natjecanja u podvodnom ribolovu saznao da na području uzgajališta orade i brancina kod Vrgade postoje  zagađenja, župan je obećao redovnim monitoringom utvrditi stanje, pa dostaviti odgovor.
– Na potezu je Općina Pakoštane, odgovorio je župan Zrilić na upit vijećnice Ljubice Budan o tome kada će domaćinstva na Vrgadi biti priključena na vodovod.
-Vode na Vrgadi ima, a zapravo nema. Gdje je voda, pitala je SDP-ova vijećnica.
Budan je također upozorila na iznajmljivače u zoni sive ekonomije navodeći primjere u kojima iznajmljivači iznajmljuju više kreveta nego što imaju prijavljeno.
– Turistički inspektori po novom zakonu imaju mogućnost ući u objekt i tu bi mogućnost trebali koristiti, a ne površno pregledavati objekte, poručila je Budan.
Pustiti vodospremu Zemunik u rad
Željko Lončar( HDZ) i župan Stipe Zrilić zahvalili su vijećnicima koji su se odrekli naknada u korist kupnje aparata za Opću bolnicu Zadar, a Lončar je s županijske govornice apelirao na premještanje nesporazuma između naručitelja i izvođača radova na vodospremi u Zemuniku na sud i puštanje vodospreme u rad.
– Izgrađen je objekt koji je temeljni objekt Istočnog pravca, i nastao je spor između naručitelja i izvođača, Bechtela, Strabaga, Montmotaže. Ako je nastao spor, neka ga rješavaju na sudu. Nestašica je vode u Posedarju, Zemuniku, Smokoviću, Poličniku, Suhovarama, kod svih spojenih na magistralni cjevovod Biograd-Zadar, kazao je Lončar, a župan Zrilić se složio s njim u stavu kako je vodospremu potrebno pustiti u rad.