Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Lučka uprava podigla 50 milijuna kuna za plaćanje PDV-a

29.07.2010. 22:00
Lučka uprava podigla 50 milijuna kuna za plaćanje PDV-a


Vlada je na zatvorenom dijelu jučerašnje sjednice dala državna jamstva za kreditna zaduženja Lučke uprave Zadar te društava HŽ Cargo i HŽ Vuča vlakova, priopćeno je iz Banskih dvora
Vladina državna jamstva za kreditno zaduženje kod OTP banke Hrvatska Lučka je uprava Zadar dobila radi financiranja projekta “Nova luka Zadar”. Naime, u svrhu rješavanja obveza za radove u okviru LOT I-Radovi u moru: zemljani radovi i sekundarni lukobran za projekt “Nove luke Zadar” Lučka uprava pribavila je na domaćem tržištu financijsku uslugu kredita, za što je također Vlada na sjednici dala suglasnost.


 BURIĆ: OSIGURANA SAMO NETTO INVESTICIJA


– Da, točno je da smo tražili Vladino jamstvo. Naime, sredstva iz kredita Europske investicijske banke i Njemačke razvojne banke osiguravaju netto investiciju, a za brutto je nužna domaća komponenta. Kako smo obavezni platiti PDV, tih 50 milijuna kuna namijenjeno je upravo PDV-u za izvedene radove, pojasnio nam je Ivica Burić, ravnatelj Lučke uprave Zadar. (D. M.)




Vlada je dala suglasnost i državna jamstva za kreditno zaduženje kod Hrvatske poštanske banke za društvo HŽ Cargo, kao i društvo HŽ Vuča vlakova, također kod HPB-a. Kreditno zaduženje iskoristit će se za modernizaciju lokomotiva i dizelomotornih i elektromotornih vlakova.
Prihvaćeno je izvješće o radu i poslovanju Centra za ljudska prava u 2009., a Vlada je dala suglasnost na Izmjene i dopune Statuta tog Centra kako bi se uskladio s izmjenama Uredbe o osnivanju Centra za ljudska prava.
Vlada je dala prethodnu suglasnost ravnatelju Agencije za lijekove i medicinske proizvode za raspolaganje sredstvima za uređenje kemijskog i biološkog laboratorija, u sveukupnom iznosu do 6,1 milijun kuna (s PDV-om), sukladno Odluci Upravnog vijeća Agencije za lijekove i medicinske proizvode.
Na zatvorenoj vladinoj sjednici odlučeno je i o objavi Sporazuma o financiranju s Europskom komisijom, koji se odnosi na dio Višekorisničkog programa za nuklearnu sigurnost i zaštitu od zračenja u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći za 2009. Sporazum je potpisan u Bruxellesu 2. veljače 2010. i u Zagrebu 6. svibnja 2010., u izvorniku na engleskom jeziku.
Prihvaćeno je Izvješće o vođenim pregovorima za sklapanje Sporazuma s talijanskom Vladom o prekograničnoj policijskoj suradnji. Pregovori su vođeni u kontaktima diplomatskim putem temeljem Nacrta sporazuma koji je kao osnova za vođenje pregovora prihvaćen Odlukom o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma od 15. svibnja 2008.