Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Marihuana zaštitni znak košarkaškog turnira u Kalima

29.07.2010. 22:00
Marihuana zaštitni znak košarkaškog turnira u Kalima


Mladi Kaljani na ovaj način vodećim ljudima u Općini Kali žele poslati slikovnu poruku o tome kakav izbor im je ostavljen, obzirom da u tom iako najvećem otočnom mjestu zadarskog arhipelaga nema nikakvih sadržaja za mlade


Organizatori tradicionalnog košarkaškog turnira koji se već 12 godina pod  nazivom Streetball turnir  održava u Kalima na otoku  Ugljanu ove su godine za svoj  zaštitni znak izabrali sa sportom nespojivi list marihuane  što je zabrinulo dio žitelja tog  mjesta. Oni su, naime, u  tome prepoznali prešutnu legalizaciju marihuane od strane mjesnih vlasti ispred čijih  prostorija se nalazi igralište  na kojemu se turnir održava.  No, pozadina priče sasvim je  drugačija, a kako nam je  objasnio Josip Kurtin, suorganizator ovogodišnjeg turnira, riječ je o revoltu mladih  Kaljana koji su na takav  način željeli upravo vodećim  ljudima u Općini Kali odaslati slikovnu poruku o tome  kakav izbor im je ostavljen  obzirom da u tom iako najvećem otočnom mjestu zadarskog arhipelaga nema nikakvih sadržaja za mlade.
– Prvotno je to trebala biti  palma, no kako su se u  međuvremenu izrodili neki  problemi, donesena je odluka  da se cijelo igralište, odnosno  općinsko dvorište oboji rastafarijanskim bojama: crvenom, žutom i zelenom. Time  mladi žele vlastima poručiti  da im je to sve što su im  ostavili, jer je igralište u  Maloj lamjani na kojem su  godinama kratili vrijeme  druženjem uz sportske aktivnosti, srušeno. Otada su  pala bezbrojna obećanja kako će ga ponovno izgraditi i  prepustiti im ga na korištenje, no ni do danas ništa  po tom pitanju nije učinjeno –  kaže Kurtin napominjući kako ni školska dvorana u  Kalima nije u uporabnom  stanju pa su mladi prisiljeni  odlaziti u onu Osnovne škole  Valentin Klarin u susjednom  mjestu Preko. No, kulminacija interesa dogodila se u  srijedu kada je organizatorima, Jerku Gobinu, Ivanu  Buovcu i Josipu Kurtinu na  vrata zakucala policija po  nalogu čelnika Općine Kali te  im umjesto cjelodnevne dozvole, izdala suglasnost za  održavanje turnira u vremenu  od 18 pa do 21 sat.
– U ta tri sata nemoguće  je odigrati sve te utakmice  koje su najavljene, a ako je  to učinjeno zbog crteža,  onda je to stvarno žalosno –  kaže Kurtin ogorčen zbog  najnovijeg razvoja situacije  kojom su na koncu, kaže,  najviše oštećeni članovi Dobrotvorne udruge Sveti Pelegrin, kojima je bio namijenjen sav prihod od turnira. “Dušebrižnicima” koji  su uništili ovogodišnji turnir, organizatori poručuju  kako bi trebali povesti više  računa o mladima u svom  mjestu jer načinom kako su  to do sada činili guraju ih u  dokoličarenje na ulici.  Upravo tamo im, kažu, prijeti opasnost od droge, a ne  u sportu.