Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

SNV prosvjeduje zbog izvještavanja iz Srba

29.07.2010. 22:00
SNV prosvjeduje zbog izvještavanja iz Srba


Izvještaj s proslave obljetnice ustanka u Srbu emitiran u emisiji HTV-a “Hrvatska uživo”, nesumnjivi je novinarski i urednički promašaj i zlo, ne dvoji zamjenik predsjednika Srpskog narodnog vijeća Saša Milošević. Štoviše, nakon što su detaljno i višekratno pregledali prilog, u SNV-u su uvjereni kako tu ima itekakvog posla i za Sud časti Hrvatskog novinarskog društva te Etičko povjerenstvo HRT-a, za Programsko vijeće HRT-a i Vijeće za elektroničke medije, pa i Državno odvjetništvo s obzirom da je, kako nam je rakao Milošević, u prilogu bilo i direktnog pozivanja na rušenje temeljnih ustavnih vrednota ove zemlje. Na koji način će SNV na koncu reagirati, Milošević nam jučer nije mogao reći, no reakcija će, kaže, sigurno biti. Milošević ističe kako je u pet minuta priloga snimljenog prije samog skupa, sedam izjava isključivo onih koji su protiv skupa u Srbu.
– U tom prilogu nema ni riječi o povodu skupa, o organizatoru, baš kao ni o tome što je na skupu rečeno. Govori se samo protiv skupa. Sedam izjava protiv mitinga, a nijedna o njemu, o tome što se tamo uistinu događalo, to je jednostavno fascinantno – ističe Milošević.
Naglašava također kako u prilogu nije bilo mjesta za neke važne poruke koje su odaslali predsjednik RH Ivo Josipović i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac. Zato se, veli Milošević, u prilogu kaže da je na skupu bilo uzajamnih verbalnih gadarija, makar su jedni urlali Juru i Bobana, dok drugi jednostavno na to nisu odgovarali.
– Tu je bilo mnogo prešućivanja, laži i dezinformacija. To je prilog u kojem je bilo poistovjećivanja Srba s četnicima i partizana s četnicima, prilog u kojem je bilo poruka kojima se jasno pozivalo na mržnju čak kada to i nije sasvim izravno rečeno – naglašava Milošević. Milošević, na koncu, smatra da se tu ne radi o nečijoj slučajnoj pogrešci. Sve je, ne dvoji, svjesno urađeno, jer, kako kaže, pet minuta takvog priloga ne može se napraviti greškicom. Pače, upozorava kako je isti pristup izvještavanju iz Srba uz tek nešto drugačije metode nastavljen i dalje, pa je tako u Dnevnik 3 pozvan da o skupu govori novinar koji se u niz prilika vrlo jasno ideološki orijentirao, umjesto da se, kako kaže Milošević, pozove nekog od naših uglednih povjesničara. A sam prilog još se da vidjeti na internetskim stranicama HRT-a. U njemu, istini za volju, nećete čuti kako se pjeva Juri i Bobanu, ali se da vidjeti prosvjednike s majicom na kojoj je lik Ante Gotovine, te čuti konstatacija poput one kako je u Srbu obnovljen četnički spomenik, a ne hrvatski.


KOLANOVIĆ: POSAO SAM ODRADIO NA PONOS KUĆE U KOJOJ RADIM


Čelnici HRT-a jučer na ovu temu nisu imali ništa za kazati osim Ante Kolanovića, novinara koji se uživo javio iz Srba za “Hrvatsku uživo”.
– Smatram da sam svoj posao obavio izrazito profesionalno i na ponos kuće u kojoj radim i ne želim se spuštati na razinu koja bi mogla dovesti do bilo kakve rasprave o mome eventualnom poticanju na međunacionalnu mržnju – poručuje Kolanović, koji nije radio sporni prilog, nego je uživo izvještavao s terena.