Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Šopiću će se suditi za “obično” ubojstvo

29.07.2010. 22:00
Šopiću će se suditi za “obično” ubojstvo


Prema naputku Vrhovnog suda u ponovljenom će postupku zadarski Županijski sud, vodeći računa o onom na što mu je ukazano, ponovno utvrditi sve relevantne činjenice, te odlučiti radi li se o osnovanom kaznenom djelu ubojstva iz članka 90. KZ-a temeljem čega će donijeti novu i na zakonu osnovanu presudu


Žalba optuženika je osnovana, stoji u pismenom rješenju Vrhovnog suda Republike Hrvatske kojim se pobija nepravomoćna presuda Županijskog suda u Zadru izrečena Elvisu Šopiću (23) iz Raštevića, optuženom zbog ubojstva taksista Igora Ćustića (30), kojom je osuđen na dugotrajnu kaznu zatvora u trajanju od 30 godina. Nakon razmatranja žalbe koju je Vrhovnom sudu dostavio Smiljan Bakočević, Šopićev branitelj po službenoj dužnosti, Vrhovni je sud ukinuo presudu i predmet vratio Županijskom sudu na ponovno suđenje.
Nema motiva
Takva odluka temeljila se na prijedlogu Glavnog državnog odvjetnika RH koji je vijeću nakon uvida u spis dao svoje mišljenje i naputak o djelomičnom uvažavanju žalbe optuženika, a osim toga predložio je da se optuženik oglasi krivim zbog osnovnog kaznenog djela ubojstva uz izricanje primjerene kazne.
– Podržava se žalba branitelja optuženika jer činjenični opis djela iz izreke prvostupanjske presude ne sadrži konkretne činjenice iz kojih bi proizlazila namjera postupanja optuženika na krajnje podmukao način, a oni dijelovi činjeničnog opisa koji bi takvu namjeru opisivali predstavljaju imputaciju bez naznaka koje bi govorile o motivima ponašanja optuženika. Stoga se ovdje ne ostvaruje kvalifikatorni element kaznenog djela teškog ubojstva, već se radi o kaznenom djelu ubojstva, kako tvrdi optuženik u svojoj žalbi – stoji u prijedlogu Glavnog državnog odvjetnika sudskom vijeću Vrhovnog suda uz naznaku da takvo mišljenje s njim dijeli i njegov zamjenik.
Naime, Šopić je, prema optužnici, 29. siječnja 2008., oko 22.30 sati, na cesti nadomak sela Korlat pokraj Benkovca, skraćenom lovačkom puškom ubio mladog taksista iz Murvice, nakon čega je, kako bi prikrio tragove, zapalio taksi zajedno s tijelom. Osumnjičeni je odmah priznao ubojstvo, nakon čega je pritvoren, a po okončanju sudskog postupka presudu od 30 godina zatvora 3. studenog prošle godine izrekao mu je predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić. Obrazlažući presudu, sudac Babić je tada podvukao kako je Sudsko vijeće prihvatilo tezu tužiteljstva da je riječ o kvalificiranom obliku ubojstva za što je zakonom zapriječena i kazna dugotrajnog zatvora no, upravo to je bilo ključno za pobijanje presude. U rješenju koje je donijelo vijeće Vrhovnog suda navodi se da postupanje optuženika na krajnje podmukao način činjenično nije dokazano te da prvostupanjski sud nije u pravu kada pri izricanju presude polazi od teze da je optuženik već u času ulaska u Ćustićev automobil imao za cilj lišiti ga života, da je stoga već unaprijed pripremio oružje koje je skrio ispod jakne i sjeo na zadnje sjedište, iza taksista. Isto tako, mišljenja su da je i izvođenje zaključka prvostupanjskog suda kako je Šopiću u tim uvetima bilo samo potrebno naći osamljeno mjesto za izvršenje svog nauma pa da ga je stoga naveo na vožnju prema Korlatu čime je ostvario elemente podmuklosti.
Kriva kvalifikacija djela
– U pravu je žalitelj, da se činjenična utvrđenja vezana za postupanje na krajnje podmukao način za sada ne mogu prihvatiti, a time niti pravna kvalifikacija kaznenog djela teškog ubojstva – navodi Sudsko vijeće koje je za pravo dalo odvjetniku Bakočeviću kada pojašnjava da bi se za takvu kvalifikaciju jasno trebao odrediti motiv, a u ovom slučaju optuženik i njegova žrtva nisu se čak niti poznavali od ranije. Nadalje, optuženik je vožnju zatražio na javnom mjestu i pred svjedocima, a osim toga, prethodno je prišao drugom vozaču koji ga je uputio na pokojnog Ćustića jer je on tada bio na redu za vožnju. Sudsko vijeće stoga zaključuje kako je očito da prethodno stvorena namjera za lišavanje života, kako to utvrđuje prvostupanjski sud, nije bila usmjerena na Ćustića kao određenog vozača.
– U ponovljenom će postupku prvostupanjski sud, vodeći računa o onom na što mu je ukazano, ponovno utvrditi sve relevantne činjenice, a poglavito one odlučne za ocijeniti i odlučiti radi li se ovdje o osnovanom kaznenom djelu ubojstva iz članka 90. KZ-a te će donijeti novu i na zakonu osnovanu presudu – stoji na kraju rješenja Vrhovnog suda RH koje je na adresu Županijskog suda u Zadru stiglo sredinom tjedna pa se stoga očekuje podizanje nove optužnice početkom jeseni.


 SUD BEZ ARGUMENATA ODBACIO MOGUĆNOS SVAĐE




Za sporno Vrhovni je sud našao i činjenicu da je zadarski Županijski sud bez pravih argumenata otklonio tvrdnju obrane o prethodnom verbalnom sukobu vezano za optuženikovu nacionalnu pripadnost. Navode kako u postupku nema suprotnih dokaza već, podsjećaju da je psihijatrijski vještak dr.sc. Miroslav Goreta, koji je nazočio ispitivanju optuženika na glavnoj raspravi, dopustio mogućnost prethodne konfliktne situacije u prilog čega govori afektivna pratnja tog djela optuženikovog izlaganja.


 NEOSNOVANA MOGUĆNOST SLUČAJNOG OPALJENJA PUŠKE?


Vrhovni sud neosnovanom drži mogućnost nesretnog slučaja i slučajnog opaljenja puške jer je ta mogućnost isključena nalazima i mišljenjima balističkih vještaka Rade Stojadinovića i Vedrana Nuića te sudsko-medicinskog vještaka Josipa Škavića smatrajući kako je njima Županijski sud s pravom poklonio vjeru.


 S LAKŠOM KVALIFIKACIJOM DJELA MANJA I KAZNA


U ponovljenom postupku Šopiću će se suditi za ubojstvo opisano člankom 90. KZ-a za koje je predviđena zatvorska kazna od najmenje pet godina, no za razliku od teškog ubojstva iz članka 91. KZ-a prema kojemu je prvotno osuđen, sud mu neće moći izreći dugotrajnu kaznu zatvora.