Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Mađioničar Srećko predvodio kinesku čaroliju

29.07.2011. 22:00
Mađioničar Srećko predvodio kinesku čaroliju


Vrhunac karnevala bio je izbor najboljih kostimiranih grupa, a prva nagrada vrijedna 500 kuna i “ždrelsko zlato” pripalo je grupi ždrelskih gusara koji su prije sto godina okupirali Ždrelac, a sad su se ponovno vratili. Skupini Kineza pripala je druga nagrada u iznosu od 300 kuna


U Ždrelcu je u četvrtak navečer održan sedmi po redu ljetni karneval. Ovogodišnji karneval organiziran je za djecu, omladinu i “mlade u srcu”. Čaroliju ove ljetne fešte organizirale su članice domaće Udruge “Levanda”, Općina Pašman, Turistička zajednica Općine Pašman i MO Ždrelca. U organizaciju su se uključili “ždreški” mještani i ugostitelji. Ove godine tema karnevala je Kina.
Karnevalska povorka na čelu s klaunom Srećkom krenula je od školske zgrade prema središtu mjesta. U povorci je sudjelovalo desetak maskiranih grupa i isto toliko pojedinaca. Glavna atrakcija bile su maskirane skupine Kineza i Arapa, a članice Levande nosile su kineskog zmaja dugog sedam metara. Za ovu prigodu specijalno u Ždrelac pohrlili su i Zadrani koji, sad već tradicionalno, sudjeluju na ljetnom karnevalu.
Koraljka Jugović, predsjednica Udruge Levanda, kazala je da u karnevalu sudjeluju svi, mladi i stari, djedovi i bake, djeca svih uzrasta.
– Zanimljivo je da karneval privuče naše domaće ljude koji žive u inozemstvu te se posebno raduju ovom ljetnom događanju, kazuje Jugović. Glavna dizajnerica i krojačica ovogodišnjeg karnevala je Senka Barić. Za dobar štimung bila je zadužena domaća grupa “Gemišt” koju vodi Lovre Škara.
Glavna atrakcija bio je mađioničar Srećko iz Splita koji je svojom čarolijom i animacijom zabavio nazočne.
Vrhunac karnevala bio je izbor najboljih kostimiranih grupa, a prva nagrada vrijedna 500 kuna i “ždrelsko zlato” pripalo je grupi ždrelskih gusara koji su prije 100 godina okupirali Ždrelac, a sad su se ponovno vratili. Skupini Kineza pripala je druga nagrada u iznosu od 300 kuna. Treća nagrada otišla je u ruke malim Kineskinjama, odnosno blizankama iz Zagreba, a četvrta, također, grupi Kinezima, ali ovaj put kostimirani su bili “furešti”.
Koraljka Jugović kazala je da se svake godine organizira festival kako bi se obogatila turistička ponuda Ždrelca u ljetnim mjesecima.
– Odlučili smo se organizirati ovakvo događanje u Ždrelcu i što je najvažnije, sudeći prema odazivu, upalilo je. Osim toga, drago nam je vidjeti da karneval pokrene cijelo mjesto, i mlade i stare. Lijepo je bilo vidjeti da su naše žene ispekle kolače i fritule te ih prodavale po simboličnim cijenama, dodaje Jugović.
Tijekom svih ovih sedam godina održavanja ljetnog karnevala, u Zadarskom listu bude objavljen članak, članice Levande kupe sve brojeve koji stignu u Ždrelac, a za svaki slučaj skoknu i do Kukljice. Kupljene novine besplatno podijele turistima sudionicima karnevala.