Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Čekalo se u redu za pogled prema zvijezdama

Autor: Ivan Stagličić

29.07.2012. 22:00
Čekalo se u redu za pogled prema zvijezdama

Foto: Zvonko KUCELIN



Motrenje ljetnog noćnog neba teleskopima pod nazivom “Star Party” održano je u subotu navečer na vrhu Poluotoka kod Pozdrava Suncu, a promatralo se Mjesec i Saturn. Promatranje su organizirali Turistička zajednica Grada Zadra, Ivan Kačan Zanov, član Astronomskog društva Parc aux Etoile iz Triela sur Seine u Francuskoj, Astronomska sekcija Jupiter, Pučko otvoreno učilište Dom na žalu, Preko i Astronomsko astronautičko društvo Zadar.
Sama ideja potekla je od Ivana Kačana Zanova koji je za ovu prigodu donio i svoj teleskop.
– Inače radim u Francuskoj gdje sam i član astronomskog kluba s dosta članova i kako se godinama bavim astronomijom, došla mi je ideja – zašto ne bih to napravio i u Preku, odakle sam rodom i da pokažem ljudima u Preku koje astronomija zanima. I tako sam primijetio da ima mnogo ljudi koje ovo zanima i koji žele pogledati jer inače nemaju prilike. Osobito me ugodno iznenadilo što je bilo uvijek jako puno djece. Ove zime sam došao na ideju da napravimo i u Zadru. Ponudio sam Turističkoj zajednici u Zadru bi li prihvatili da ja to predstavim, naravno, besplatno, jer takav je astronomski običaj. Oni su prihvatili i napravili smo, kazao nam je Ivan Kačan Zanov koji je bio zadovoljan odazivom koji su Zadrani i njihovi gosti pokazali za ovu manifestaciju. Red za pogled u nekoliko teleskopa bio je povremeno dugačak i više od 30 metara.
Tijekom promatranja Mjeseca i Saturna sa zadarske rive, članove Astronomskog astronautičkog društva Zadar, došli su pozdraviti i članovi Astronomskog društva “Vega” iz Čakovca, koji se ovdje nalaze na odmoru, no odmah su primijetili teleskope i astronomsko događanje.