Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Imoćani u rat krenuli iz Kruševa

Autor: Siniša Klarica

29.07.2012. 22:00
Imoćani u rat krenuli iz Kruševa

Foto: Siniša KLARICA



Bili smo naoružani samo lakim pješačkim naoružanjem, ali odlučni suprotstaviti se agresoru, istaknuo je Ivan Budalić


Ratni veterani 1. i 3. bojne 4. gardijske brigade okupili su se u subotu u Kruševu, mjestu odakle je ova proslavljena brigada Hrvatske vojske započela svoj ratni put u oslobađanju Hrvatske. Zajedno s veteranima 4. GBR vijence su kod spomen križa žrtvama Domovinskog rata položili i članovi udruge Imotski sokolovi, Udruge specijalne policije Poskoci Zadar, 112. brigade HV-a, HVIDRA-e Obrovac te gradonačelnik Grada Obrovca Ante Župan. Tradicionalno okupljanje događa se zadnjeg tjedna u mjesecu srpnju kada su dijelovi 4. GBR uvedeni u obranu Kruševa.
– Bili smo naoružani samo lakim pješačkim naoružanjem, ali odlučni suprotstaviti se agresoru. To nije bilo nimalo lako jer je ispred nas bio zloglasni Kninski korpus. Pa ipak nismo izgubili ni jedan položaj, pa čak ni one od manje strateške važnosti. Izvukli smo se tek nakon pada Jasenica kako nas neprijatelj ne bi odsjekao i od mora koje nam je bilo jedina poveznica s ostatkom Hrvatske, evocirao je uspomene na događanje od prije 21 godinu, predsjednik udruge Imotski sokolovi Ivan Budalić.
Rat je vezao Kruševo i Imotski pa tako svakog prvog lipnja Kruševljani sudjeluju, prema riječima predsjednika HVIDRA-e Obrovac Šime Karamarka, na svečanosti osnivanja 3. (Imotske) bojne 4. GBR. Organizaciju obilježavanja u Kruševu svake godine pomaže Grad Obrovac.
– Ovu manifestaciju Grad Obrovac doživljava kao manifestaciju od najvećeg poštovanja. Kao u svakoj povijesti, vrijeme briše puno sadržaja, poglavito onih manje važnosti, no posebno ističe one od velike važnosti. Ljudi 4. gardijske brigade koji su pomogli spasiti ovaj narod, ovdje u Kruševu, spadaju u vječne sadržaje koji nikad ne mogu izblijediti, rekao je gradonačelnik Obrovca Ante Župan.