Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Novca nema, Zrmanja na vezu

Autor: Ante Vidović

29.07.2012. 22:00
Novca nema, Zrmanja na vezu

Foto: Vladimir IVANOV



Vlasniku Zrmanje ne isplati se prevoziti manje količine vode niti po komercijalnoj cijeni


Zadarska županija još uvijek nije prebacila obećanih 80.000 kuna na račun Vodovoda Zadar za sufinanciranje prijevoza vode na zadarske otoke, doznajemo iz Vodovoda. Odluka o prebacivanju sredstava koja su dovoljna da se osigura još jedan đir vodonosca Zrmanje donesen je na sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje Zadarske županije prošle srijede. Iz Županije nema odgovora kada će sredstva konačno biti prebačena.
– U Vodovodu još nismo dobili nikakvu službenu obavijest iz Zadarske županije o prebacivanju sredstava. Sve što znamo o tome čuli smo iz medija. Nama je preostalo još novca za subvencioniranje prijevoza oko 500 kubika vode, što je otprilike pola kapaciteta vodonosca Zrmanje, kaže direktor Vodovoda Zadar Tomislav Matek te dodaje kako će svi podaci biti dostavljeni u Ministarstvo regionalnog razvoja.
Priča o vodoopskrbi zadarskih otoka ulazi u svoju završnu fazu. Vlasniku Zrmanje Milošu Cimera ne isplati se prevoziti manje količine vode i ako ne bude dovoljno narudžbi onih koji će kupovati vodu po komercijalnoj cijeni, vjerojatno će Zrmanja ostati privezana. Vatrogasna mjera Zadarske županije, i kada se napokon provede, bit će dovoljna za financiranje jedne ture vodonosca.
Otočani za trajno rješenje problema sada mogu samo čekati hoće li se netko u Ministarstvu regionalnog razvoja u Zagrebu konačno sjetiti osigurati dodatna sredstva za subvencioniranje prijevoza vode na otoke. Time bi ispoštovali zakonsku obavezu i ispravili prvotnu pogrešku. Podsjetimo kako su u ministarstvu za sve hrvatske otoke ove godine odredili 13,5 milijuna kuna za subvencioniranje prijevoza vode, pritom se oslanjajući više na povijesne podatke, a manje na aktualne koji su govorili o lošoj hidrometeorološkoj godini.