Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Pad bukinga u Italiji i 30 posto

Autor: Alenka Juričić

29.07.2012. 22:00
Pad bukinga u Italiji i 30 posto

Foto: Filip BRALA



Talijani će smanjivati broj dana na odmoru i racionalnije trošiti. Čak 55 posto onih koji putuju će godišnji odmor koristiti u kolovozu, kaže Dario Matošević, direktor predstavništva HTZ-a u Milanu


Odmor na plažama talijanskim je gostima i ove godine najdraži odmor. Obzirom na krizu polovica raste broj onih koji na odmoru ostaju u svojoj zemlji, ipak, unatoč ljubavi za svoje plaže, u srpnju se bilježi pad talijanskih dolazaka za 7 posto i 10-ak posto manja zarada. Piše to ovih dana talijanski dnevni list Sole 24 ore govoreći o aktualnoj turističkog špici u susjednoj zemlji. Ferragosto, odnosno onih 15 dana masovnih odlazaka Talijana na godišnje odmore, je pred vratima, najveći dolasci se očekuju 4. i 11. kolovoza, no najave ni sada nisu optimistične. I u Hrvatskoj turistički djelatnici govore kako se realno može očekivati slabiji ferragosto na hrvatskim plažama.
Istraživanja i ankete na ovom, jednom od četiri najsnažnija emitivna tržišta za hrvatski turizam, redovito govore o manjem broju osoba koje će si priuštiti putovanje na odmor, o kraćem odmoru, ali i o štednji na odmoru.
Tako istraživanja obavljena u predsezonskim mjesecima govore o tome da će broj Talijana, koji će putovati na godišnji odmor, biti za oko 15 posto manji od prošlogodišnjeg pa će tako broj putnika s 39 milijuna u 2011. pasti na 33,3 milijuna. Pritom će se broj putovanja u inozemstvo smanjiti za oko četvrtinu te će van svoje zemlje putovati oko 5 milijuna Talijana.
Pad potražnje
Talijanske destinacije su bile spremne na pad domaće potražnje, ali su očekivale porast broja inozemnih dolazaka. U lipnju je suprotno svim
očekivanjima ostvaren pad broja domaćih turista za 7,1 posto, a inozemnih za 8,2 posto.
– Činjenica koja nas najviše plaši je neočekivan i značajan debakl stranih dolazaka čime je uključeno zvono za uzbunu. Da Talijani imaju ekonomskih teškoća je poznato, ali tako značajan gubitak stranih gostiju predstavlja dodatni znak da se kriza širi, upozorili su iz talijanske udruge hotelijera Federalberghi. Inače, do kraja lipnja su vrijedili i poticaji za korištenje godišnjeg odmora u vlastitoj zemlji, međutim ih je talijanska Vlada ukinula kao i neke druge troškove.
Komentirajući situaciju, Dario Matošević, direktor Predstavništva Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Milanu, kazao je kako je trend u toj zemlji smanjenje dužine odmora, a ne odustajanje, tako da oni koji si to mogu priuštiti, neće propustiti odlazak na odmor.
– Talijani ne izbjegavaju ferragosto, ali će vjerovatno smanjivati broj dana na odmoru i racionalnije trošiti. Smatra se da će čak 55 posto onih koji putuju na odmor, taj odmor koristiti u kolovozu što je više nego lani kada ih je u osmom mjesecu na godišnji išlo tri posto manje.
Nema sniženja
Uglavnom su individualni gosti, a od ukupnog broja onih koji dođu u našu zemlju, oko 50 posto Hrvatsku posjećuje u kolovozu. Prognoze je nezahvalno davati budući da postoje činjenice koje idu u prilog našoj ponudi kao što su blizina i image destinacije s prihvatljivim cijenama. Ono što ne ide nama u prilog je to što značajan dio naše publike čine seniori, koji uz nezaposlene spadaju u ekonomski najugroženiju skupinu i stoga ove godine ostaju kod kuće. Ne treba zaboraviti da se Talijanima putem interneta nude razni popusti koji utječu i na odgađanje odluke o izboru destinacije, kazao je Matošević. Na pitanje jesu li hrvatski hotelijeri prema talijanskom tržištu krenuli s nižim cijenama, odgovorio je kako to za sada nije slučaj.
Inače, talijanski touroperatori su, doznajemo, uglavnom pesimistični u očekivanjima rezultata sezone u cjelini, a ne samo za Hrvatsku. Tako govore kako želja za putovanjima postoji, ali nedostaje novac i stoga svi čekaju zadnji trenutak. Zbog čega neki strahuju da u Hrvatskoj tada više neće biti slobodnih mjesta. Nekima su rezervacije pale čak za 25 do 30 posto što više neće moći spasiti. Razlog – veliki dio nekadašnjih gostiju neće nigdje ići, ili će kombinirati ljetovanje kod obitelji i prijatelja.
Dodajmo da od ukupnog broja Talijana, koji dolaze u Hrvatsku, oko 85 posto ipak čine individualci.


Nijemci ne posustaju




Ovog vikenda prema moru su krenuli i gosti iz njemačke pokrajine Baden-Würrtemberg gdje su školske ferije počele krajem prošlog tjedna, dok se tek očekuje i dolazak gostiju iz Bavarske u kojoj školski praznici počinju 1. kolovoza. Bavarska i Baden-Württemberg nose oko polovice ukupnog turističkog prometa s njemačkog tržišta, odnosno oko 800 tisuća turističkih dolazaka, a najave su – dobre.