Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Perinčić: Policija čini sve da nesreća bude manje, i na otocima i na kopnu

Autor: Suzana Bandić

29.07.2012. 22:00
Perinčić: Policija čini sve da nesreća bude manje, i na otocima i na kopnu

Foto: PIXELL



Tijekom ljetne sezone na otocima zadarskog arhipelaga angažirani su i dodatni policijski službenici. Na Dugom otoku otvoreni su sezonski granični prijelazi na kojima su zaposleni policajci koji uz ostalo obavljaju i kontrolu prometa, kaže Elvis Perinčić
Dvije stravične prometne nesreće koje su se dogodile u posljednja dva tjedna – prva na Dugom otoku 15. srpnja, a druga na Viru 29. srpnja ove godine na gotovo identičan način, i u kojima je po jedna mlada osoba igubila život, a desetak ih je ozlijeđeno, ostavile su prostora sumnji i nagađanju kako se nešto moglo učiniti da do tih tragedija ne dođe.
 U oba slučaja, prema prvim informacijama dobivenim nakon očevida na mjestu događaja, krivac za koban ishod i izlijetanje vozila s prometnica bili su neiskustvo vozača, prenatrpana vozila, alkohol i prevelika brzina.
U prvom slučaju, kada je nakon prve ovogodišnje ljetne feštice u Savru, poginuo 25-godišnji vozač, a njegovih šestoro putnika teže i lakše ozlijeđeno, mještani su postavljali pitanje bi li ishod bio isti da je na otoku te noći bilo više policijskih službenika. Slično je i s virskom nesrećom u kojoj je poginuo maloljetni Zagrepčanin, jedan od sedmero putnika u vozilu kojim je iz noćnog provoda u Ninu u sitne sate te noći prema Viru vozio 21-godišnji vozač.
Pojačane kontrole
Prije svega izražavajući žaljenje zbog stradalih osoba, Elvis Perinčić, načelnik Prometne policije Policijske uprave zadarske, istaknuo je kako policija čini sve što je u njihovoj moći da nesreća na prometnicama pod nadležnošću PU zadarske, bilo da je riječ o cestama na kopnu ili na otocima, bude što manje.
– Svjesni činjenice da se količina prometa poveća na otocima i po nekoliko puta, tijekom ljetne sezone na otocima zadarskog arhipelaga angažirani su i dodatni policijski službenici. Na Dugom otoku tijekom ljeta otvoreni su sezonski granični prijelazi na kojima su zaposleni policijski službenici koji, osim granične kontrole, obavljaju i sve ostale policijske poslove, uključujući i kontrolu prometa. Tamo je stacioniran i jedan policijski službenik iz unutrašnjosti, koji je u našu Policijsku upravu stigao u kontigentu policijskih službenika u sklopu ispomoći tijekom sezone – kaže Perinčić napominjući kako svako javno okupljanje poput ljetnih feštica na otocima dodatno osiguravaju policijski službenici koji se posebno angažiraju na osiguranju, uz postojeće policajce koji rade na otocima.
Alkohol i brzina glavni krivci
– S ciljem povećanja sigurnosti prometa tijekom svakog, pa tako i ovog ljeta, povremeno na otoke upućujemo i policijske službenike Postaje prometne policije na motociklima, koji takvim “akcijama” imaju zadaću suzbiti upravo uporabu neregistriranih i tehnički neispravnih vozila i time na najmanju moguću mjeru smanjiti broj prometnih nesreća – naglašava Perinčić dodajući kako i na otoku Viru također paralelno djeluju ophodnje I. Policijske postaje Zadar u automobilima i na skuteru te Postaje prometne policije.
Pojasnio je kako raspored policijskih ophodnji nastoje prilagoditi intenzitetu prometa i usmjeriti ih na najprometnije prometne pravce, a suzbijanje prekoračenja brzine i vožnje pod utjecajem alkohola, kao uzročnika najtežih prometnih nesreća, prioriteti su u postupanju policijskih službenika u prometu. Prema tim prekršiteljima je, kaže Perinčić, usmjeren najveći dio represivnog postupanja policijskih službenika, a rezultat svih poduzetih mjera urodio je, tvrdi, smanjenjem broja nesreća.
– Na žalost, unatoč svim poduzetim mjerama i trudu svih zaduženih za sigurnost prometa, nesreće se ipak događaju – zaključio je Perinčić.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU