Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Pobjednik Šime Kalac na magarici Biserki

Autor: Velimir Brkić

29.07.2012. 22:00
Pobjednik Šime Kalac na magarici Biserki

Foto: Velimir BRKIĆ



Prva na cilj tradicionalne “Trke magaraca Posedarje 2012.” u subotu navečer prošla je magarica Biserka s jahačem Šimom Kalcem. Nije joj smetala niti buka gromoglasnog navijanja i bodrenja, niti mnoštvo fotoaparata i kamera, Biserka je prva prošla kroz cilj i “ugrizla” posedarski pršut.
Unatoč tisućama ljudi na posedarskoj rivi, omamljujućem mirisu gradela i roštilja i pučkim igrama pravi su junaci, kao i svih prethodnih 40-ak godina održavanja spektakularnih utrka, bili magarci. Posebna atrakcija je bilo jednomjesečno pule od milja zvano “Pulić” i legendarni Branko Kalac iz Slivnice koji je u zaprežnom karu uz pomoć magarca prevozio brojnu djecu.
Kako većina magarca koji su nastupili u trkama najveći dio godine živi u miru i tišini još na probnoj utrci bilo je jasno da stvari neće ići glatko. Magarcima se baš i nije dalo trčati. Oni su se ritali, skakali i otimali jahačima, turisti su vrištali u kombinaciji veselja i straha, a organizatori i Posedarci bili su prezadovoljni. Međutim, bilo je i jako “fjakastih” magaraca i onih u strastvenom ljubavnom transu pa su ih jahači jednostavno morali moliti, potezati, gurati ili uz pomoć raspoloženih gledatelja čak i nositi.
U organizaciji Turističke zajednice i Općine Posedarje prethodno je u potezanju konopa za žene najbolja bila ekipa Babine cure, a kod muškaraca ekipa Bevande, dok je najbrže i najbolje, zadanom stazom, jaje u žlici iznio Nikša Brala. Program je vodio zadarski radijski voditelj Božidar Rebić.
Na Dječjoj olimpijadi pod paskom Šime Bolića, direktora TZO Posedarje, voditeljicom Ivom Klanac i zapisničarkom Stelom Polašek u igri na čunjeve najuspješniji je bio Stipan Mrkela, u skoku s mjesta Toma Dragaš, bacanju kamena s ramena Mate Dežmalj, trčanju zavezanih nogu Paško Šimurina i Stipan Mrkela, trčanju u vrećama Nika Mihaljek, a u nošenju na leđima Roko Brala i Toma Magaš.