Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Priješka legrica uz “Magazin” i vatromet

Autor: Ivan Stagličić

29.07.2012. 22:00
Priješka legrica uz “Magazin” i vatromet

Foto: Adam VIDAS



“Priješka legrica” je objedinila čitav niz sportskih, zabavnih i kulturnih aktivnosti na kojima se okupio veliki broj mještana i mnogobrojnih gostiju


Središnja turistička manifestacija u Preku, “Priješka legrica”, održana je u petak i objedinila je čitav niz sportskih, zabavnih i kulturnih aktivnosti na kojima se okupio veliki broj mještana i mnogobrojnih gostiju.
– Prva legrica bila je 1986., a sama riječ je nastala od talijanske riječi “allegro”, znači veselo, a legrica – veselje. Te godine su prvi put napravili legricu u mistu i od tada se svake godine održava, kao središnja ili glavna fešta, kazao nam je direktor Turističke zajednice Općine Preko Ante Brižić, podsjetivši, međutim, da je ove godine u Preku bilo više velikih koncerata i glazbenih događanja.
– Bilo nam je Hladno Pivo, klapa Kampanel, Bijela noć, sada u srijedu nam dolaze Intrade. Osim toga jučer smo imali mali odbojkaški kup koji je trajao dva dana, igrale su se i boće, a bilo je i ovih tradicionalnih dječjih zabava. Da se ne zaboravi naša tradicija, kao što je utrka u vrićama, trčanje s jajem u žlici i slično. Osim toga već nekoliko godina se održava tradicionalna utakmica Preko-Kali u vaterpolu. Sada se igralo kod nas, a uzvrat će biti na skorašnjim Kaljskim ribarskim noćima, istaknuo je Brižić.
U ovogodišnjem susretu u Preku domaćini su bili bolji pobijedivši goste iz Kali 7 naprama 1.
Za domaći ugođaj na ovogodišnjoj Legrici pobrinuli su se i u kulturno-umjetničkom društvu i Udruzi žena “Luzor” koji su spremili domaće polpete, fritule, bubaljiće i druge domaće specijalitete, a prikazana je priješka narodna nošnja, kao i stari mlinovi, koji su za ovu prigodu posebno doneseni iz zbirke u uljari.
Za zabavni program bile su zaduženi grupa “Calypso”, nakon koje se publika veselila uz “Magazin” i njihove brojne hitove, a sve je okrunio veličanstveni vatromet.


Mladi Preka pobjednici u potezanju konopa




Udruga mladeži Preko organizirala je zabavno-sportski sadržaj za najmlađe koji su se okušali u različitim vještinama. U nošenju jaja u žlici najbolji je bio Alan Čerimagić. U trčanju u vrićama Šime Dunatov, a u utrkama karijola je najbrži bio dvojac Josip Jerolimov i Tomislav Lucin. U potezanju konopa pobijedili su mladi Preka.


Gosti oduševljeni klapama


– Kada je Legrica strani gosti su oduševljeni ako nastupaju klape ili grupe poput večeras “Magazina”, dok su na stranu glazbu, rock and roll i slično više pasivni, a to je više za naše domaće i mlade. Strance više interesira klapski đir i autohtona domaća ponuda, otkrio nam je Brižić koji je istaknuo još jednu organizacijsku posebnost Priješke legrice:
– Uz Općinu Preko i turističku zajednicu ovu feštu su pomogli i ugostitelji. To je kod nas tradicijski još od 1986. pa i prije dok su još bile zadruge. Uvijek su one i ugostitelji skupa financirali fešte i tako je i ostalo, dok je u drugim sredinama to obično problem.