Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Umjetnički eksponati za svačiji dom

Autor: Valentina Mlađen

29.07.2012. 22:00
Umjetnički eksponati za svačiji dom

Foto: Filip BRALA



Šalice za čaj, ukrasni tanjuri, zdjelice za slatkiše… nastali tehnikom “paperclaya”, odnosno kombinacijom gline i celuloze, na tankoj su granici između uporabnih predmeta i umjetničkih eksponata u svakom domu


Sjećanja na teksture potakla su zagrebačku umjetnicu Lidiu Boševski da napravi seriju keramičkih radova izloženu u zadarskoj galeriji Terre Verte pod nazivom “Sa žala”.
Šalice za čaj, ukrasni tanjuri, zdjelice za slatkiše… nastali tehnikom “paperclaya”, odnosno kombinacijom gline i celuloze, na tankoj su granici između uporabnih predmeta i umjetničkih eksponata u svakom domu. Upravo zbog svoje umjetničke dimenzije i njihova uporabna vrijednost postaje veća jer se radi o unikatima, a ne tek štancanju jeftine bižuterije.
– Počela sam razmišljati o svjetlima, željela sam napraviti keramičko svjetlo, no da biste ga napravili ono mora biti lakše od obične keramike i tako je došlo do miješanja gline i celuloze, kazala je umjetnica. Tehnika “paperclaya” kod koje tijekom izrade celuloza izgori u peći što daje lakšu keramiku, a sama glina postaje čvršća i prikladnija za oblikovanje omogućila je umjetnici da pronađe način za svoju umjetnost. Lidijina keramička svjetla izložena su među ostalim njenim izlošcima u galeriji Terre Verte.
Uz izložbu “Sa žala” u Zadru je umjetnica predstavila još nekoliko radova koji su prvotno izloženi u zagrebačkom botaničkom vrtu na izložbi “Ritam prirode” i koji se upravo zahvaljujući jedinstvenoj tehnici izrade savršeno uklapaju u prirodu, ali i kao decentni kućni ukrasi.
Umjetnica Lidia Boševski rođena je 1959. godine u Kozjaku, Baranja. Nakon završene Škole primijenjene umjetnosti u Zagrebu diplomirala je na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu, smjer Dizajn tekstila i odjeće. Od 1990. godine članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, a članica je i Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Već niz godina aktivno se bavi slikarstvom, dizajnom i keramikom, te ostvaruje niz samostalnih i grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.
Izložba je prodajnog karaktera te ostaje postavljena do 10. kolovoza.