Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Fina traži stečaj za Gortan građenje

Autor: Ante Vidović

29.07.2013. 22:00
Fina traži stečaj za Gortan građenje

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Privremeni stečajni upravitelj nad tvrtkom Gortan građenje Milan Ljubičić očekuje da će se najkasnije za mjesec dana donijeti odluka hoće li nad ovom tvrtkom biti otvoren stečaj ili ne. Utvrđivanje preduvjeta za pokretanje stečajnog postupka, nakon što je propala predstečajna nagodba, počelo je jučer u sudnici sutkinje Ardene Bajlo na Trgovačkom sudu Zadar. Zahtjev za pokretanje stečaja pokrenuli su u Financijskoj agenciji.
Po jučerašnjem izvještaju direktora Ivana Anića, račun Gortan građenja kod OTP banke trajno je blokiran prije više od godinu dana. Stanje blokada je veće od devet milijuna kuna od čega najviše, 7,4 milijuna, potražuje porezna uprava. Ostali vjerovnici su dobavljači i zaposlenici. Vrijednost materijalne imovine svedena je na 100 tisuća kuna i sastoji se od jednog krana i uredske opreme. Veći dio imovine ranije je prodan kako bi se radnicima isplatile plaće.
– Gortan građenje potražuje 2,35 milijuna kuna. Najveća potraživanja su prema Gortan Zadru u iznosu od 1,59 milijuna kuna. Po mojim saznanjima Gortan Zadar je u blokadu te je pokrenut postupak predstečajne nagodbe, kaže Anić.
Najveći dužnik Gortan građenja je i ujedno njegovo osnivač – Gortan Zadar. U ovoj tvrtki najviše udjela imaju bivši dožupan Stanko Zrilić i tvrtka Lignum.
Gortan Zadar je Gortan građenje osnovao krajem 2010. godine u pokušaju rješavanja spora s Gradom Zadrom oko preuzimanju terena, odnosno plaćanja komunalnog doprinosa za zgrade na nekadašnjem TIZ-u. Iz financijskih izvještaja tvrtke vidi se kako su u Gortan građenju svoje poslovanje financirali pretežno kratkoročnim kreditima koje karakteriziraju visoke kamatne stope. Krah na tržištu nekretnina, nelikvidnost i velike obaveze prema bankama rezultirali su time da je Gortan građenje u konačnici završio na sudu, gdje se odlučuje o njegovoj daljnjoj sudbini.