Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Djeci s teškoćama u razvoju daje se vrtić s azbestnim krovom!

29.07.2016. 22:00
Djeci s teškoćama u razvoju daje se vrtić s azbestnim krovom!


Nakon odluke zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete o davanju na korištenje Područnog objekta Pčelica Dječjem vrtiću za djecu s teškoćama u razvoju Latica prvo su se pobunili roditelji djece koja su do tada išla u Pčelicu. Ubrzo se s njima sastao gradski pročelnik za odgoj i školstvo Joso Nekić. Uslijedili su upisi u novu pedagošku godinu, a djeca iz Pčelice su raspoređena u druge područne objekte. Odluka je odluka, ona se primjenjuje od 1. srpnja i budući da je tako odlučeno, ni u Latici nisu imali previše izbora. Prošla pedagoška godina je tako završena ranije nego inače, roditelji su obaviješteni kako će dejca pohađati vrtić na adresi na Kolovarama do 15. lipnja, jer se novi prostor preuizma s 1. srpnja i krenut će se s radovima i s preseljenjem. Iako je i dosadašnji prostor Latice bio često problematičan ipak su roditelji s njim bili zadovoljni i znali da imaju sigurno mjesto za svoju djecu. Sadašnje, privremeno rješenje im ne ulijeva neku nadu.
Jučer su se okupile majke djece koja pohađaju Dječji vrtić za djecu s teškoćama u razvoju Latica kako bi nam ispričale svoju stranu priče, iznijele svoje strahove i bojazni, u iščekivanju da ih primi pročelnik Joso Nekić.
Sanela Jurić, Violeta Bratanić, Duška Pavić, Silvija Begonja, Ana Končurat, Josipa Marcelić, Ivana Pulig Ruić, Đana Barić i Darija Višić ističu kako je prostor u koji bi od jeseni trebali dovoditi svoju djecu manji od dosadašnjeg prostora koji je Latica koristila na Kolovarama. Navode kako će djeca biti na katu, što znači da će im nad glavom biti azbestni krov, a sve skupa zahtijeva jedno preuređenje koje po njima nema smisla.
– Prvo, radovi uopće nisu počeli. No, postoji problem, koji se ispostavio na sjednici Latice, a to je tko će uopće tražiti izvođača radova. Grad traži od vrtića da oni to naprave. Dakle, radovi bi trebali početi, nisu počeli i ne zna se kad će, jer nemaju izvođača radova. Drugo, zna se u kakvom je stanju prostor Područnog objekta Pčelica, počevši od azbestnog krova. Djecu s posebnim potrebama, koja imaju još druge popratne bolesti mogla bi više vremena provoditi u bolnici nego u tome vrtiću. Treće, vrtić se možda može preurediti na način da ima sobu za logopeda, defektologa, možda za par grupica, ali te sobe će biti toliko male, a djece je svake godine sve više i više. Latica je morala puno djece čak i odbiti jer ih nema gdje primiti. Ovaj grad ima toliko područnih objekata, a oni nas stavljaju u vrtić koji je u najgorem stanju, vrtić koji je predviđen za rušenje da bi se na tom mjestu napravio novi vrtić za redovnu djecu. Pitam se zašto se taj vrtić ne može sada srušiti i napraviti vrtić za našu djecu, jer sam uvjerena kako to nije privremena solucija dok se ne prijeđe u Mocire. Zna se u kakvom su stanju Mocire i koliko se dugo čeka na taj prostor, istaknula je Violeta Bratanić kazavši kako možda taj prostor dožive djeca za nekih 15 do 20 godina ili će se na kraju srušiti i napraviti neki hotel.
– Dakle, uvjerena sam kako će djeca u Pčelici biti jako puno godina, ne samo naša već i ona koja dolaze, kao i oni koji će imati takvu djecu, a sad nisu svjesni, kao što nije nitko od nas znao dok se nismo time suočili. Dječji vrtić za djecu s teškoćama u razvoju je jedan jedini takav vrtić u Zadru i okolici i onda na kraju djeca koja imaju poteškoće dobiju vrtić s minimalnim uvjetima, dok takva djeca odnosno takav vrtić zahtijeva maksimum, kaže Bratanić.
– Zašto misle da ćemo mi svoju djecu poslati u takve uvjete? Svjesni smo o čemu se radi i da nećemo slati djecu u loše uvjete, radije ću riskirati da bude doma, mogu između dva zla izabrati ono manje. Radije da bude doma u zdravim uvjetima, nego da ga odvedem tamo i dođem doma pa moram s njim na hitnu, ističe Sanela Jurić.
Violeta Bratanić smatra kako će svi radovi koji će se napraviti biti površni, od instalacija do svega drugog, sve minimalno.
– A što je unutra osjetit će naša djeca i oni koji rade s tom djecom. Lakše je napraviti nešto novo, nego sanirati nešto što je u tako lošem stanju, smatra Bratanić.