Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

U moru kod Dugog otoka pronađeno tijelo nestalog slovenskog ronioca

29.07.2016. 22:00
U moru kod Dugog otoka pronađeno tijelo nestalog slovenskog ronioca


Ronioci Specijalne jedinice policije koji su sudjelovali u potražnoj akciji pokrenutoj u četvrtak navečer za roniocem na dah, 43-godišnjim slovenskim državljaninom T.M., pronašli su jučer u 12.45 sati njegovo tijelo u moru kod Dugog otoka, nedaleko Božave.
Opsežnom potražnom akcijom u kojoj su osim zadarske policije, Lučke kapetanije i nekoliko mještana sudjelovali i splitski policajci s helikopterom i avionom koordinirala je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka).
Potraga je pokrenuta u četvrtak, nešto prije 22 sata, nakon što je Centar 112 dobio obavijest o njegovu nestanku.
Iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture izvijestili su jučer da je slovenski državljanin 28. srpnja u 11 sati brodskim tenderom tipa gumenjak otplovio u podvodni ribolov na poziciju ronjenja kod rta Lopat, na oko jednu nautičku milju od uvale Sakarun, gdje je prvotno usidrio obiteljsku jedrilicu.
– Nakon što se nije vratio u dogovoreno vrijeme, odnosno do 20 sati istoga dana, njegova supruga je u 22.10 prijavila njegov nestanak, pa je MRCC Rijeka pokrenula potražnu akciju u koordinaciji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Zadar i Pomorskom policijom Zadar, dok su raspoloživi pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja stavljeni u pripravnost. Putem obalnih radio postaja Središnjica je objavila obavijest o nestalom roniocu, za kojim se tragalo gotovo bez prekida tijekom cijele noći, a u potražnu akciju uključili su se poznanici i građani privatnim plovilima, izvijestio je David Radas iz resornog ministarstva navodeći i kako je poligon pretraživanja uspostavljen u akavatoriju Dugog otoka od utvrđene pozicije zarona nedaleko koje je na samome početku akcije pronađen gumenjak nestalog ronioca privezan na obalu rta Lopat i u kojemu je uočen odložen dio ronilačke opreme, uključujući i ronilačku plutaču.
Nakon cjelonoćne potrage koja je gotovo bez prekida nastavljena i u petak ujutro, u 12.45 sati pronađeno je beživotno tijelo slovenskog ronioca u moru nedaleko uvale Sakarun na dubini od šest metara. Njegovo tijelo preuzela je Pomorska policija Zadar.
Djelatnici zadarske Kapetanije očevidom su utvrdili da je stradali slovenski državljanin bio rekreativan, ali iskusan ronilac, a je li posjedovao potrebna uvjerenja za obavljanje ronjenja, utvrdit će se naknadno u okviru očevida o uzrocima ove ronilačke nesreće koji će provesti policija.