Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Otvaranje srca mladima

Autor: Marija Ćurko

29.08.2008. 22:00
Otvaranje srca mladima

Foto: Sebastian GOVORČIN



U zaključku izvješća rada radionica istaknute su bitne točke rada s mladima, kao što je potreba otvorenosti vrata župnih ureda i srca svećenika i kateheta za mlade, jer je to, kako se čulo, preduvjet kvalitetnog rada s mladima koji omogućuje njihovu otvorenost i povjerenje
“Kateheza mladih u 2009. godini – Priprava za susret Hrvatske katoličke mladeži 2010. godine u Zadru” tema je 32. katehetskog dana Zadarske nadbiskupije održanog u pastoralnom centru Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru.
Susret tradicionalno okuplja svećenike, redovništvo, bogoslove, vjeroučitelje i katehete laike. Predavanje na spomenutu temu održao je don Zdenko Dundović, povjerenik za mlade Zadarske nadbiskupije koji je najavio početak Godine mladih na blagdan Krista Kralja te potrebu animiranja mladih u radu župe, kao pripremu za susret katoličke mladeži. Misno slavlje u belafuškoj župnoj crkvi predvodio je mons. Prenđa, a tijekom radionica su se razmatrale teme: Zbor mladih u župi (iskustva i poticaji), Srednjoškolci i Godina mladih, Studentska kateheza u župi, Projekt formacije župnih animatora: Mladi za mlade, Liturgijska animacija u župi te Duhovne obnove za mlade. Na kraju susreta iznesen je plan rada u 2009. godini na razini Nadbiskupije kao priprema za susret Hrvatske katoličke mladeži 2010. godine u Zadru. U zaključku izvješća rada radionica istaknute su bitne točke rada s mladima, kao što je potreba otvorenosti vrata župnih ureda i srca svećenika i kateheta za mlade, jer je to, kako se čulo, preduvjet kvalitetnog rada s mladima koji omogućuje njihovu otvorenost i povjerenje. To je, ističe se na skupu, važno uz razgovor s mladima o njihovim egzistencijalnim pitanjima i problemima, jer ponekad nedostaje takve komunikacije u obitelji i na drugim mjestima. Tako je jedino moguće pridobiti i oduševiti mlade za Krista kako bi ga radosno slijedili i kako bi pronašli svoje mjesto u Crkvi. Uz brojna pozitivna iskustva rada s mladima, izdvaja se pored grupnog rada i potreba osobnog razgovora s njima, na što je pozvao don Zdenko Dundović, govoreći kako je vrlo važno mlade čuti, što je put njihove otvorenosti da se mogu povjeriti. Onda je moguće s njima kvalitetno raditi, upoznati ih i s njima biti. Također naglašena je potreba autentičnosti, poniznosti i molitve te osobnog iskustva vjere i susreta sa živim Bogom samog vjeroučitelja, iz čega je onda moguće drugima prenositi vjeru i odgajati nove generacije. Mladima je potrebno pokazati koliko je lijepo biti Isusov te u radu s njima vidjeti gdje se nalaze sa svojim problemima, traženjima, frustracijama, radostima, tjeskobama, to jest koračati zajedno s njima, hrabro prijeći na Kristov prijedlog,… jedan je od zaključaka skupa. U svojoj propovijedi mons. Prenđa govorio je o proročkom poslanju Crkve koje se uključuje u poziv svećenika i katehete, u zahvalnosti Bogu što im daje milost radosno služiti i raditi na Njivi Gospodnjoj.
– Mladi općenito brzo zaključuju kako su mnogo postigli i kako će lako dalje. Pavao misli drugačije: “Raspiruj milosni dar Božji koji je u tebi po polaganju mojih ruku.” Bog, naime, stoji uz onoga kojemu je povjerio svoje darove za zajednicu. Potrebno je hrabro, s ljubavlju i razborom, umnožavati karizme koje su povjerene za druge, čulo se u propovijedi nadbiskupa zadarskog uz poticaje o katehetskom radu bitno oslonjenog na Duha Svetoga i njegovo djelovanje po karizmama, darovima i milostima.