Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

76-godišnjak poginuo u izravnom sudaru

Autor: Suzana Bandić

29.08.2009. 22:00
76-godišnjak poginuo u izravnom sudaru

Foto: Zvonko KUCELIN



Talijan je vozio pod utjecajem alkohola od 0,65 promila, u zavoju izgubio kontrolu nad vozilom i direktno se sudario s “kiom pride” u kojoj je poginuo 76-godišnji vozač, a dvoje putnika je zadobilo ozljede
Istražnom sucu Županijskog suda u Zadru u nedjelju ujutro oko 10.30 sati priveden je 71-godišnji talijanski državljanin koji je u subotu poslijepodne skrivio prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradao 76-godišnji M.G. iz Gospića.
Nesreća se dogodila oko 17.15 sati u predjelu Tribanj Kruščice nedaleko od Starigrada kada je Talijan pod utjecajem alkohola, upravljajući osobnim vozilom marke “opel vectra”, u zavoju izgubio kontrolu nad vozilom, prešao u suprotni trak i izravno se sudario s “kiom pride” koja mu je dolazila iz suprotnog pravca, a za čijim upravljačem je bio 76-godišnji Gospićanin. U spašavanju unesrećenog sudjelovali su i djelatnici JVP Zadar koji su muškarca izvukli iz smrskanog automobila te je potom kolima Hitne medicinske pomoći prevezen u Opću bolnicu u Zadru. No, nesretni je Gospićanin podlijegao ozljedama i na putu do Opće bolnice Zadar preminuo, a u njegovom su vozilu ozlijeđeni još i 52-godišnja državljanka SAD-a i 40-godišnji Talijan koji se nalaze izvan životne opasnosti.
Talijanskom vozaču alkotestiranjem je u krvi izmjereno 0,65 promila alkohola te je stoga protiv njega podnesena kaznena prijava.
U Općoj bolnici Zadar za život se još uvijek bore dvije osobe koje su tijekom proteklog vikenda nastradale u prometnim nesrećama. Riječ je o 25-godišnjoj Zadranki koja je nastradala u prometnoj nesreći u petak oko 12 sati na županijskoj cesti 6040, 600 metara južno od nadvožnjaka na čvoru Sv. Martin, te 30-godišnjem motociklistu s istarskog područja koji je na putu od Zatona prema Ninu u subotu oko 14.30 sati sletio s kolnika.
Zadranka je zadobila teže ozljede okarakterizirane kao opasne za život kada je zbog neprilagođenosti brzine stanju kolnika pri ulasku u oštri desni zavoj na nizbrdici izgubila kontrolu nad svojim vozilom. U zanošenju je prešla u suprotan trak, te desnom bočnom stranom vozila udarila u prednji dio poljskog kombija koji je nailazio iz suprotnog smjera. Vozač kombija, 56-godišnjak iz Poljske, pritom nije ozlijeđen.
Motociklist s istarskog područja također je zadobio teške tjelesne ozljede, a liječnici u zadarskoj bolnici se još uvijek bore za njegov život. Poput mlade Zadranke, ni on nije prilagodio brzinu kretanja uvjetima na kolniku pa je ulaskom u oštar zavoj sletio izvan kolnika.
Od početka godine zadarske su ceste uzele deset života, od čega je šest osoba poginulo u automobilima, a četiri ma motociklu. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, tijekom protekle, 2008. godine, na zadarskim cestama poginulo je ukupno 26 osoba, od čega 19 u prometnim sredstvima, a šest kao pješaci.


 POKUŠAO PREGAZITI SLOVENCA PA OŠTETIO PET VOZILA


U petak navečer, oko 22 sata, 36-godišnji Zadranin s dva promila alkohola u krvi izazvao je pravi kaos na križanju ulica dr. Franje Tuđmana i Stjepana Radića u Zadru, nedaleko od Gradske knjižnice, kada je svojom “seat ibizom” zadarskih oznaka, zbog neprilagođene brzine, naletio na stražnji dio zaustavljenog “VW passata” slovenskih oznaka za čijim se upravljačem nalazila 24-godišnja Slovenka.
Nakon sudara on se zaustavio, a kad je iz “passata” izašao 44-godišnji Slovenac i zakoračio na nogostup, Zadranin je naglo “startao”, zaletio se “seatom” na nogostup, udario u Slovenca i pobjegao s mjesta nesreće. U nesreći su 24-godišnja Slovenka, 44-godišnji Slovenac i još dvoje putnika iz vozila lakše ozlijeđeni.
No, prilikom bijega Zadranin je još u obližnjoj ulici Put Murata, oko 22.05 sati, svojim vozilom oštetio pet parkiranih automobila, četiri zadarskih i jedan zagrebačkih oznaka.
Policija ga je uhitila u subotu ujutro, oko 7.30 sati, i privela ga na prekršajnu i kriminalističku obradu. Izmjereno mu je 2,0 promila alkohola u krvi.