Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ars Nautica

Autor:

29.08.2009. 22:00
Ars Nautica


Od 7. do 9. rujna 2009. god., u Centru za mediteranske studije u Dubrovniku, održat će se međunarodni simpozij o pomorskoj arheologiji i povijesti Srednjega i Novoga vijeka. Suorganizatori simpozija Ars Nautica su Odjel za povijest i Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru.
Zanimanje za novovjekovne brodolome označilo je početak organiziranog istraživanja i zaštite podvodne kulturne baštine u Hrvatskoj. Prva podvodna arheološka akcija organizirana je na mjestu brodoloma u uvali Veliki Molunat južno od Dubrovnika. Krajem šezdesetih i tijekom sedamdesetih godina dijelom su istražena još tri brodoloma iz 16. i 17. stoljeća. Nakon početnog razdoblja entuzijazma tijekom vađenja mnogih vrijednih nalaza zanimanje za proučavanje post srednjovjekovnih brodoloma naglo je opalo, a istraživanja nikada nisu privedena kraju. Takva situacija lišila je pomorsku povijest i nautičku arheologiju mnogih vrijednih podataka o jadranskoj brodogradnji, plovidbi i trgovini tijekom Srednjega i Novoga vijeka.
Projekt pod nazivom Edukacijski program nautičke arheologije i pomorske povijesti; 16.-17. stoljeće, podržan od strane UNESCO Participation programme 2008-2009, nastao je sa željom okupljanja skupine stručnjaka na interdisciplinarnoj razini i poticanja njihovoga zanimanja za navedena razdoblja putem isticanja raznolikosti i vrijednosti podataka koje pružaju sustavna istraživanja kako spomenutih brodoloma tako i vrijednih povijesnih izvora. Projekt okuplja različite stručnjake i studente diplomskog i postdiplomskog studija, pod vodstvom Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta Ca’ Foscari u Veneciji, s namjerom ponovnog usmjeravanja pozornosti znanstvenika i institucija odgovornih za istraživanje i zaštitu podvodne kulturne baštine na nalazišta koja su napuštena i zapuštena u ne tako davnoj prošlosti. Usprkos ubrzanom propadanju ona još uvijek kriju velike potencijale te mogu poslužiti za oblikovanje pilot projekata za buduća istraživanja i zaštitu te iznimno složene i osjetljive skupine podvodne arheološke baštine.
Simpozij u Dubrovniku, koji predstavlja značajnu aktivnost u okviru projekta, pružit će stručnjacima mogućnost razmjene mišljenja i iskustava na sljedeće teme:
Metodologija arheoloških i povijesnih istraživanja srednjovjekovnih i post – srednjovjekovnih brodoloma i njihovih tereta;
Očuvanje srednjovjekovnih i post – srednjovjekovnih prodoloma: problemi i rješenja.