Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Svaki deseti Zadranin kasni s plaćanjem dopunskog

Autor:

29.08.2009. 22:00
Svaki deseti Zadranin kasni s plaćanjem dopunskog


U okviru spomenute brojke gotovo polovicu osiguranika čine oni čije se osiguranje financira od strane državnoga proračuna – studenti, osobe s primanjima ispod 1.500 kuna i druge kategorije oslobođene plaćanja dopunskog


Prema podacima Područnoga ureda Zadar Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje, više od 91.000 građana sa zadarskoga područja sklopilo je tijekom ove godine ugovor za dopunsko zdravstveno osiguranje. Iako u okviru spomenute brojke gotovo polovicu osiguranika čine oni čije se osiguranje financira od strane državnoga proračuna – studenti, osobe s primanjima ispod 1.500 kuna i druge kategorije oslobođene plaćanja, s obzirom na znatan interes građana već na samom početku godine, ovako velika brojka sklopljenih ugovora na Zavodu nije neočekivana. Oslobođenje od plaćanja naknade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kao i od participacije prilikom nabavke lijekova i ortopedskih pomagala, samo su neke od olakšica koje je dopunskim osiguranjem moguće ostvariti, a za koje osiguranici, ovisno o visini plaće ili mirovine, mjesečno moraju izdvojiti 50, 80 ili 130 kuna.
– Osiguranici s mirovinom nižom od 5.108 kuna plaćaju 50 kuna, a oni s mirovinom većom od toga iznosa 80 kuna. Oni pak, kojima je plaća do 5.108 kuna za dopunsko osiguranje trebaju izdvojiti 80 kuna, a oni s plaćom iznad navedenoga iznosa 130 kuna, pojašnjava Senka Tomas, ravnateljica Područnog ureda HZZO-a u Zadru, napominjući međutim kako su do sada na oko 9.000 adresa osiguranika dopunskog zdravstvenog osiguranja poslane opomene zbog neplaćanja. Kašnjenja ipak naknadno uglavnom budu naplaćena, a otkazivanja ugovora za sada nije bilo.
No, s druge pak, strane, kako doznajemo, nisu rijetki zahtjevi za promjenom statusa, na primjer kada osiguranik ostane bez posla ili ako dođe do promjene u visini plaće. Tada naime, nastupa promjena osnovnog zdravstvenog osiguranja, pri čemu se automatski vodi računa i o dopunskom. Ako netko ostane bez posla karticu dopunskog osiguranja dobiva besplatno. Međutim, ukoliko netko želi promjene, jer mu je naprimjer umanjena plaća, pa sada pripada kategoriji osiguranika koji bi za dopunsko trebali izdvajati niži iznos od dosadašnjeg, tada je dužan podnijeti zahtjev.
U slučajevima zahtjeva za promjenom vrijede pravila otkaznoga roka od tri mjeseca. Pravila su naznačena i na poleđini samoga ugovora, a u Područnom uredu HZZO-a Zadar već je zaprimljeno nekoliko takvih zahtjeva, kaže Tomas.