Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Gračac: U pitanju plaće u općinskim poduzećima

29.08.2010. 22:00
Gračac: U pitanju plaće u općinskim poduzećima


Marčić upozorava kako je financijsko stanje u Općini Gračac katastrofalno te da bi neisplata neto plaća značila novi udar na ionako osiromašeno stanovništvo ovog dijela Zadarske županije. Za nastalo stanje optužuje sadašnjeg načelnika Gorana Đekića i njegovog prethodnika Nikolu Boltu
Općina Gračac već mjesecima ne plaća doprinose na plaće radnicima zaposlenima u tvrtkama u njenom vlasništvu, Komunalnom poduzeću, Dječjem vrtiću Gračac i Knjižnici, a s obzirom na manjak prihoda u općinskom proračunu uskoro će biti upitna i isplata plaća. Za to vrijeme SDSS-ov načelnik Općine Gračac Goran Đekić u prijedlogu rebalansa općinskog proračuna povećava iznos za reprezentaciju, tvrdi zamjenik načelnika HDZ-ovac Toni Marčić.
Marčić upozorava kako je financijsko stanje u Općini Gračac katastrofalno te da bi neisplata plaća značila novi udar na ionako osiromašeno stanovništvo ovog dijela Zadarske županije. Za nastalo stanje optužuje sadašnjeg načelnika Gorana Đekića i njegovog prethodnika Nikolu Boltu, također iz redova SDSS-a. Po mišljenju Marčića, njih dvojica su zloupotrijebili svoj položaj za kupovinu političkih bodova i glasova davanjem radnih mjesta i drugim nezakonitim radnjama.
– Komunalno poduzeće ima 39 zaposlenika, s tim da im se sada na javnim radovima pridružilo još 30 ljudi. S toliko zaposlenih cijeli Gračac bi trebao blistati, a ne da po parkovima stoje kante pretrpane smećem. Isto to Komunalno poduzeće generira milijunske gubitke, a direktor i bivši načelnik Nikola Bolta prima menadžersku plaću od preko 13.000 kuna. Ljudi se primaju bez javnog natječaja i isto tako se daju poslovi, na što je upozorila i Državna revizija u svom zadnjem nalazu, kaže Marčić.
Kao primjere rasipanja općinskog novca Marčić navodi kako je Gordana Šare za svoje intelektualne usluge na projektu “Putevi sira” dobila 162.622 kuna, a bila je samo dva puta u Gračacu kako nam je rekao načelnik. Projekt stoji nedovršen.
Nadalje, u NK Velebit zaposlen je tajnik što je jedinstven slučaj u Hrvatskoj za klub u najnižem rangu natjecanja. On košta Općinu 80.000 kuna godišnje. Frapantan je podatak da su bivši načelnik i donačelnik Bolta i Veljko Đekić u 45 radnih dana ispunili 77 putnih naloga. Marčić ne poziva USKOK jer ga je načelnik pozvao već par puta.
– Pa ako čitaju iz USKOKA neka se odazovu pozivu načelnika Gorana Đekića na kontrolu poslovanja Općine i njegove aktivnosti.


Ustanak i Oluja


Zamjenik načelnika Toni Marčić kaže kako se na kolegij načelnika pozivaju svi osim njega. Ionako zategnuti odnosi između dviju različitih struja pukli su nakon rasprave koliko se novca troši na obilježavanje Oluje, a koliko na ustanak u Srbu.
– Pitao sam načelnika Đekića koliko se općinskog novca potrošilo za obilježavanje Dana domovinske zahvalnosti koji je državni praznik, a koliko za lokalni praznik Dan ustanka u Srbu. Lani je za obilježavanje Oluje potrošeno koliko košta jedan vijenac, a imam informaciju da je u Srbu potrošeno 15.000 kuna. Načelnik je općenito nezadovoljan sa mnom jer ja postavljam pitanja, a on na sve načine želi spriječiti da dođem do odgovora, kaže Marčić.




Plaće neće biti ugrožene


Načelnik Općine Gračac Goran Đekić ne želi komentirati napade donačelnika Tonija Marčića, ali priznaje kako je financijsko stanje u Općini loše.
– Mi smo potrošili sredstva iz našeg proračuna za neke projekte, a koja nam na kraju nisu refundirana iz državnog proračuna. Nedavno sam bio na sastanku s ministrom financija Šukerom kako bi riješili taj problem. Nama su ove godine pali i prihodi od poreza na dohodak i dobit što nismo očekivali. Neto plaće neće biti ugrožene, ali možda će doći do njihovog smanjivanja.