Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Obrana: Tužiteljstvo je ovdje advocatus diaboli

29.08.2010. 22:00
Obrana: Tužiteljstvo je ovdje advocatus diaboli


Haško je tužiteljstvo u ovom suđenju preuzelo ulogu đavoljeg odvjetnika, poručio je na početku završnih riječi obrane u ponedjeljak poslijepodne u predmetu “Gotovina, Čermak i Markač” pred Haškim sudom odvjetnik generala Ante Gotovine Luka Mišetić poručujući tako sucima da je istina na strani njegova branjenika.
Tužiteljstvo je preuzelo ulogu strane koja je, poput advocatusa diaboli koji je imao ulogu preispitivanja u postupku kanonizacije, bila skeptična prema generalu Gotovini, koja je tražila rupe u dokazima koji upućuju na njegovu nevinost, koja je utvrdila da je sve dobro što je Gotovina učinio da bi spriječio zločine – bilo lažno.
Naše je objašnjenje dokaza najjednostavnije moguće, poput Occamove britve, a tužiteljstvo je ponudilo samo teorije zavjere, kazao je Mišetić pozivajući sudsko vijeće na donošenje oslobađajuće presude.
Kada čitate tužiteljski završni podnesak ne možete vjerovati svojim očima jer ništa nije kao što se čini, rekao je Mišetić.
Tako su tužitelji 11 godina nakon Oluje vidjeli etničko čišćenje neselektivnim granatiranjem koje nitko drugi nije, rekao je Mišetić dodajući da su Hrvati to učinili na način da to nitko nije vidio. Nijedan srpski civil nije rekao ni medijima, ni humanitarnim organizacijama da je pobjegao zbog granatiranja, kazao je Mišetić upućujući sudsko vijeće na slučaj Sarajeva u kojem su civili svoj odlazak vezivali uz granatiranje grada.
Vođa hrvatskih Srba Mile Martić je pak kao razlog za evakuaciju srpskog stanovništva naveo prijetnju od okruženja ali ne i granatiranje, a general Mile Mrkšić je pak objasnio evakuaciju potrebom da se civili ne nađu u okruženju. Ni on nije primijetio etničko čišćenje, kazao je Mišetić.
General Mrkšić je pak posvjedočio da je mislio da su topnički napadi laserski vođeni, a pripadnici UN-a također nisu u svojim istragama utvrdili da je granatiranjem etnički očišćeno područje oslobođeno Olujom, kao ni tadašnji američki veleposlanik Peter Galbraith.
Glavni tajnik UN-a pak u svom izvješću Vijeću sigurnosti koncem kolovoza 1995. nije spominjao etničko čišćenje granatiranjem.
Završne riječi Gotovinine obrane nastavljaju se u utorak. Prije obrane generala Gotovine završne riječi dovršilo je tužiteljstvo.
Tužiteljica Katrina Gustafson ustvrdila je da je dokazano da je general Gotovina imao efektivnu kontrolu nad svojim snagama kao i da je propustio poduzeti razumne i odgovarajuće mjere kako bi osigurao disciplinu, spriječio zločine i kaznio počinitelje.
Ovlasti generala Čermaka bile su daleko veće od onih koje su formalno pripadale zapovjedniku Zbornog mjesta Knin i one su proizlazile iz toga što je bio jedna od osoba od velikog povjerenja tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana, kazao je u nastavku završnih riječi tužitelja Ryan Carrier.
Sa svoje pozicije osigurao je etničko čišćenje Srba jer je osiguravao da se zločini ne kažnjavaju, a omogućio je i promjenu demografske strukture omogućavanjem doseljavanja Hrvata, kazao je Carrier.
Uz to, opstruirao je međunarodnu zajednicu i sudjelovao u prikrivanju zločina. Srž njegove odgovornosti jest da nije poduzeo nikakve korake vezano uz zločine o kojima su ga obavijestili pripadnici međunarodne zajednice.
Tužiteljica Prashanthi Mahindaratne, koja je obrazlagala odgovornost Mladena Markača, kazala je kako njegovo sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu podupiru brijunski transkripti. Markač je osobno bio prisutan na terenu u vrijeme ili neposredno nakon počinjenih zločina i sudjelovao je u njihovu prikrivanju. On je imao efektivnu kontrolu nad svojim snagama, ali ih nije kažnjavao za zločine, rekla je.