Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Posjet Wernera Nekesa Zadru povijesni događaj za pamćenje

29.08.2010. 22:00
Posjet Wernera Nekesa Zadru povijesni događaj za pamćenje


To da je Werner Nekes danas ovdje je povijesni događaj koji nadmašuje posjet Hitchooka Zadru. On je jedan od prvaka istraživanja suvremenog filma, početak moderne u filmu
Na posljednjoj novinskoj konferenciji Film Forum festivala, održanoj u subotu u Arsenalu, gostovali su Eduard Grau, snimatelj filma “A single man”, redatelja Toma Forda koji se na Film Forumu Zadar prikazao u petak, Werner Nekes, kultno ime eksperimentalne filmske umjetnosti i veliki kolekcionar filmske pretpovijesti koji izlaže svoje vrijedne i unikatne predmete po velikim svjetskim izložbama, Vlado Zrnić, izvanredni profesor na Odsjeku za film i video Sveučilišta u Splitu, i Sergej Stanojkovski, umjetnički ravnatelj festivala.
Eduard Grau je iznio podatak kako je film “A single man” snimljen za samo 23 dana, a za njega samog se mnogo toga promijenilo nakon snimanja tog filma.
Werner Nekes, u čiju čast su se tijekom festivala svakodnevno prikazivale projekcije pod zajedničkim nazivom “Tribute to Werner Nekes”, kazao je kako je njegova kolekcija nasljedstvo budućim generacijama. Sergej Stanojkovski je istaknuo kako je Nekes koristio tehnike, prije pojave računala, koje su se pojavom istog počele koristiti.
Vlado Zrnić je istaknuo kako svi danas pod pojmom film podrazumijevaju holivudski film.
– Film je nešto što ima dubinsku vrijednost. Werner istražuje dubinu medija filma koju mi posjedujemo.
To da je Werner Nekes danas ovdje je povijesni događaj koji nadmašuje posjet Hitchooka Zadru. On je jedan od prvaka istraživanja suvremenog filma, početak moderne u filmu. Trenutno smo u vremeplovu i nismo svjesni ovoga, kazao je Zrnić.