Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Proračunski rashodi u 2011. i 2012. na razini ovogodišnjeg rebalansa

29.08.2010. 22:00
Proračunski rashodi u 2011. i 2012. na razini ovogodišnjeg rebalansa


Rashodovna strana državnog proračuna za 2011. i 2012. neće se povećavati u odnosu na razinu rashoda utvrđenu rebalansom ovogodišnjeg proračuna, odlučio je danas Hrvatski sabor.
Zastupnici su, naime, većinom glasova prihvatili zaključak klubova HDZ-a, HSS-a, SDSS-a, nezavisnih te zastupnika nacionalnih manjina po kojemu se ukupna razina rashoda u proračunu kao i ukupna razina rashoda financijskih planova izvanproračunskih korisnika državnog proračuna u 2011. i 2012. neće povećavati u odnosu na ukupnu razinu rashoda utvrđenu rebalansom ovogodišnjeg proračuna.
Protiv takvog zaključka izjasnili su se oporbeni zastupnici, a razloge toga su nakon stanke iznijeli predstavnici SDP-a, HNS-a i IDS-a.
Zoran Milanović (SDP) je zaključak vladajućih klubova ocijenio nepotrebnim i politički nelogičnim, zamjerivši vlasti nedostatak hrabrosti i političke volje u situaciji koja zahtijeva snažnije mjere.
“Politička volja, odlučnost i hrabrost pokazuje se u ovakvim situacijama kakva je bila aktualna, a to ste nažalost propustili učiniti. Obećavati nešto za 2011. i 2012., pa i 2013., je u najmanju ruku neozbiljno”, rekao je. “Hrabrost i odlučnost ste mogli pokazati, tjednima se valjala ta prilika, propustili ste tu priliku i ovaj zaključak u tom smislu naprosto ne drži vodu”, dodao je Milanović.
Njegovo mišljenje dijeli i Vesna Pusić (HNS/HSU), koja ocjenjuje kako predloženi zaključak pretpostavlja da se u iduće dvije godine ništa neće pomaknuti s mjesta i da neće biti gospodarskog oporavka. “Taj zaključak nije povezan s planetom Zemljom, da ne kažem s hrvatskom realnošću”, kazala je.
Damira Kajina (IDS) smeta, pak, što vlada tim zaključkom budućim generacijama i idućoj vlasti, koja, kako je rekao, neće biti HDZ-ova, određuje proračunske veličine. “Na ništa niste spremni sami, a drugima bi određivali proračunske veličine, to nije korektno”, poručio je.
Predloženi zaključak sa saborske je govornice branila premijerka Jadranka Kosor, koja je odbacila oporbene prigovore, te istaknula da i spomenuti zaključak ide u smjeru vladinih antirecesijskih mjera te provedbe Programa gospodarskog oporavka.
Naglasila je da zaključak ne zahvaća prihodovnu stranu proračuna, za koju vjeruje da će biti “u drugačijem svjetlu”, prije svega u idućoj, ali i do kraja ove godine.
“Ovim zaključkom pokazuje se hrabrost i odlučnost da se ne povećava rashodovna strana proračuna u izbornoj godini. Bilo bi dobro da svi imamo jednako toliko hrabrosti, znanja i odlučnosti da prihvatimo ovaj zaključak”, poručila je Kosor.
“Vlada predlaže da se ovaj zaključak prihvati, pa da vidimo jesmo li za odlučne korake ili stajanje na mjestu”, dodala je premijerka, te najavila da Sabor uskoro mogu očekivati vladin prijedlog zakona o fiskalnoj odgovornosti.
Odgovorila je i na Kajinove tvrdnje da HDZ nakon izbora neće zadržati vlast. “Nećete vi odlučivati o tome tko će pobijediti na izborima i kakav će biti rezultat HDZ-a. O tome će odlučiti birači”, poručila je IDS-ovcu.
Prije izglasavanja spomenutog zaključka Sabor je izmijenio Zakon o izvršenju državnog proračuna, pa se država, umjesto ranije planiranih nešto više od 28 milijardi kuna, može zadužiti za ukupno 34,6 milijardi kuna za otplatu dospjelih obveza i financiranje deficita. Do sada se zadužila za oko 25,1 milijardu kuna.
Sabor je zaključio izvanrednu sjednicu.