Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Razumijevanje i tumačenje”: Osjećaji

29.08.2010. 22:00
“Razumijevanje i tumačenje”: Osjećaji


U organizaciji Hegelova društva na Sveučilištu u Zadru se od 30. kolovoza do 3. rujna održava XVI. Međunarodni filozofski simpozij “Razumijevanje i tumačenje” na temu: Osjećaji?
Simpozij se službeno otvara danas, pozdravnim govorima Jure Zovka i Radovana Dunatova. Potom će Peter Kapmits govoriti na temu “Eros kao demon i kao ispunjenje”, a Tomislav Zelić o “Hegelova/Hothova krititka Kleista”. Barbel Frischmann održat će predavanje pod naslovom “Osjećaj u teoriji svijesti Friedricha Schlegela”.
Sutra, u utorak, su na rasporedu predavanja: Jure Zovko: “Osjećaj straha”, Samir Arnautović: “Osjećaji u filozofiji F. Brentana”, Sarah Schmidt: “Princip ‘strah’: Dekonstrukcija prostora i zamjedbe kod Herte Muller i W. G. Seblada pod sustavnim aspektom sličnosti”.
U srijedu će Hans-Peter Grosshans govoriti o “Odnosu religije i osjećaja kod Friedricha Schleiermachera”, Slavko Brkić će govoriti o “Logici emocija/osjećaja”, dok će Sebastian Lalla održati predavanje pod naslovom “Sigurnost osjećaja – Wittgenstein u Memphisu”.
Posljednjeg dana simpozija, u četvrtak 2. rujna Vahidin Preljević će održat predavanje pod naslovom “Na granicama prikazivosti: O statusu osjećaja u estetičkim teorijama i u praksi 18. stoljeća”, Nives Delija Trešćec će gvooriti o “Humanusu i osjećajima u Hegelovoj estetici”, a Andreas Arndt će održati predavanje pod naslovom “Osjećaj ne može osjetiti samog sebe. Osjećaji u postkantovskim diskursnim obrazloženjima”.