Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nova znanja i tehnologije za prehrambenu industriju

29.08.2011. 22:00
Nova znanja i tehnologije za prehrambenu industriju


Jedan od ciljeva projekta je razvoj sofisticiranih tehnologija u proizvodnji funkcionalnih proizvoda ili poluproizvoda na bazi višnje maraske. Njegovo značenje je u tome što će poboljšati konkurentnost prehrambene industrije na lokalnoj razini, omogućiti partnerstva između lokalnih proizvođača, rekla je voditeljica projekta Verica Dragović – Uzelac


Višnja maraska  u prahu i višnja maraska  pripremljena za korištenje u  svemirskom programu neki  su od proizvoda čija će  komercijalna proizvodnja u  budućnosti biti moguća na  zadarskom području zahvaljujući novoopremljenom  laboratoriju koji je jučer  otvoren u Centru za  prehrambenu tehnologiju u  sklopu EU projekta “Višnja  maraska kao sastojak funkcionalne hrane”.
Vrhunska oprema omogućit će znanstvenicima  stvaranje novih znanja i  tehnologija koje će se transferirati srednjim i malim  poduzećima kako bi oni  visokovrijednoj sirovini s  ovog prostora dodali dodanu vrijednost koju tržište  traži i plaća. Time će se  poboljšati konkurentnost  ovdašnje prehrambene industrije pa su zbog toga  jučer svi govornici istaknuli  kako jučerašnji događaj i  cijeli projekt imaju osobito  značenje za gospodarstvo  Zadarske županije i šire.
– Jedan od ciljeva projekta  je razvoj sofisticiranih tehnologija u proizvodnji funkcionalnih proizvoda ili poluproizvoda na bazi višnje  maraske. Njegovo značenje  je u tome što će poboljšati  konkurentnost prehrambene industrije na lokalnoj  razini, omogućiti partnerstva između lokalnih proizvođača, prehrambene industrije u regiji te znanstvenih institucija i informirati širu zajednicu te konačne korisnike o funkcionalnim svojstvima višnje  maraske, rekla je voditeljica  projekta Verica Dragović –  Uzelac.
Dekan Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, Damir Ježek, kazao  je kako je hrvatska znanost  dobila neprocjenjivu istraživačku opremu. Ježek  ističe kako je cijelim projektom napravljen veliki iskorak za Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu, Sveučilište u Zadru,  grad Zadar, Zadarsku županiju, koji su zajedno krenuli  u obnovu Centra kako bi  stvorili istraživačku bazu  koja će ojačati gospodarstvo. Predstavnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i  športa Renato Vrbec kazao  je kako je projekt dio operacija Fonda za ulaganje u  znanost i inovacije koji za  cilj ima osnaživanje kapaciteta hrvatskih fakulteta istraživačkih centara, visokoškolskih organizacija za  njihovu što bolju suradnju s  gospodarstvom. Projekt  “Višnja maraska kao sastojak funkcionalne hrane”  vrijedan je 496,8 tisuća eura  i financira se iz predpristupnog fonda EU IPA III c  sa 72,5 posto i iz proračuna  Ministarstva znanosti s 27,5  posto.


Novi proizvodi Maraske




Maraska je u cijeli projekt uključena od samog početka kao logistička  potpora, kako kaže predsjednik uprave Maraske Vandri Montabelo:
– Ovaj projekt za nas ima veliko značenje. Značajan je što ćemo mi kao  proizvođač danas, sutra raspolagati s velikim količinama sirovine koje  nećemo samo prerađivati u sokove i alkoholna pića nego i u ostale  proizvode poput sušene ili maraške u prahu, punila za čoklolade i bombone  i drugo, a koje zajedno sa ovim laboratorijem možemo razvijati.


Nastavak primarne proizvodnje


Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije Danijel  Segarić kaže kako je novootvoreni laboratorij usko vezan uz ovdašnju  poljoprivrednu proizvodnju:
– Primarna poljoprivredna proizvodnja se nastavlja na jedan ovakav  projekt. Kroz njega se nudi prerada proizvoda. U ovom slučaju to je višnja  maraška, ali kako smo danas čuli moguće je prerađivati i druge voćne vrste.  Naši proizvođači mogu ovdje dobiti informaciju kako svom proizvodu  dodati dodanu vrijednost te i na taj način naplatiti svoj trud uložen na  polju.