Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

S Kristom se uvijek možete suočiti s kušnjama života

29.08.2011. 22:00
S Kristom se uvijek možete suočiti s kušnjama života


Benedikt XVI. je u propovijedi tijekom misnog slavlja pozvao mlade da budu misionari i nositelji boljih vrijednosti. Također je najavio sljedeći Svjetski dan mladih koji će se održati u Rio de Janeiru 2013. godine
Na susretu mladih Neokatekumenskog puta za svećenički poziv ustalo je više od 5.000 mladića te 3.200 djevojaka


Na  Svjetskom susretu mladih  s papom Benediktom 16. u  Madridu sudjelovalo je  180 mladih iz Zadarske  nadbiskupije zajedno s 20  mladih iz Makedonije.  Mlade su na ovom duhovnom putovanju pratili  svećenici mons. Ivan Mustać, župnik zadarske katedrale Sv. Stošije, mr. don  Marinko Duvnjak, župnik  Turnja, Piotr Maj iz župe  Krista Kralja u Zagrebu,  don Josip Kolega, vicerektor  Biskupijskog misijskog sjemeništa Redemptoris Mater  u Puli te Castro Hernandez  Juan Manuel iz Kolumbije.  Hodočašće je započelo pokorničkim slavljem u crkvi  Uznesenja BDM u Zadru u  četvrtak 11. kolovoza. Svjetski susret mladih održavao  se od 16. do 21. kolovoza  pod geslom “Ukorijenjeni i  nazidani na Kristu,  učvršćeni vjerom”. Na središnjem euharistijskom slavlju okupilo se više od dva  milijuna mladih. Mladi su u  petak 12. kolovoza s nekoliko svećenika otputovali  brodom “Zadar” u Anconu.  Hodočasnici su u Italiji bili  od 12. do srijede 17. kolovoza, smješteni po obiteljima u Civitanova Marche,  Porto Sant’ Elpidio te Sant’  Elpidio a Mare, koje su ih  velikodušno primile i ugostile. To su braća i sestre  Neokatekumenskih zajednica regije Marche. Svi su  međusobno bili obogaćeni  izmjenom duhovnih iskustava i djelovanja Boga u  svom životu, a mladi su za to  vrijeme evangelizirali ulicama Italije, molili Časoslov,  slavili svetu misu te posjećivali talijanska svetišta,  sjemenište i gradove.
– Mnogi imaju sve, a nemaju ništa jer nemaju Boga.  Stoga su potrebni navještaja  života vječnoga i Božje ljubavi. Mnogima slušajući vas  i gledajući vaša lica otvorit  će se put prema nebu. Potrebno je davati život za druge, ne živeći za sebe, jer je  Krist umro i uskrsnuo za  nas. Krist te pozvao i izabrao, poručio je mladima  don Juan prije evangelizacije. U Italiji smo posjetili  Porto San Giorgio, Loreto,  svetište svetog Josipa Kupertinskog, sveca zanosa i ljubavi, zaštitnika studenata i  đaka, zatim svetište svetog  Gabrijela, gradić Torre di  palme (Toranj palmi). To je  srednjovjekovni gradić čiji  su se stanovnici u jednom  dijelu povijesti branili od gusara i Saracena. Ovaj grad se  ubraja u starije talijanske  gradove dok su drugi gradovi  u Italiji suvremene gradnje.
Sjemenište u Macerati
Na poseban način dojmio  nas je posjet sjemeništu Redemptoris Mater u Macerati  gdje smo upoznati s njegovom poviješću i značenjem,  a potaknuti smo na put u  vlastito srce kako bi vidjeli  koji je temeljni poziv svakog  osobno. U svijetu je oko 70  sjemeništa Redemptoris Mater.
– Ovo je hodočašće poziva.  Bitno je otvoriti svoje srce da  čujemo Božji glas. Svatko  ima svoj poziv, stoga ga je  važno otkriti. Ako ne vidite  ovaj poziv, vi ćete trpjeti u  životu. Važno je otkriti Božji  plan i svoj poziv. Tvoja sreća  je vršiti volju Božju, a ne  vlastitu. Gospodin će nam  reći:
– To je ono što sam pripravio za tebe od vječnosti –  istaknuo je don Juan.
Zatim je don Marinko  održao katehezu o ulozi oca  u obitelji.
– Sjemenište Redemptoris  Mater u Macerati otvoreno  je 1991. godine. Nalazimo se  u kući koja je čudo Božje. U  vremenu kad je rođeno, Kiko  je otvarao sjemeništa u glavnim gradovima, jedno za jednu državu. Kiko je prihvatio da se rodi ovo sjemenište, jer je ovdje rođen Mateo Ricci, isusovac, koji je  prvi išao evangelizirati Kinu.  I danas je Italija jedan most  evangelizacije. Ovo sjemenište je otvoreno za Kinu.  Sjemenište je započelo s radom u jednoj staroj kući. U  početku je bilo teško. Biskup  je imao ideju kupnje terena  za gradnju sjemeništa. Ovaj  biskup je umro 20. studenog  1990., ali njegovim zagovorom na nebu sve se još više  otvaralo. Kad je biskup  umro, svi su u sjemeništu bili  ujedinjeni u molitvi. Za vrijeme molitve netko je pokucao na vrata. Bio je to  gradonačelnik koji je želio  razgovarati s rektorom. Rekao mu je da je preminuli  biskup bio njegov prijatelj i  da poznaje poteškoće kroz  koje prolazi sjemenište. Ja ću  pomoći da ovo sjemenište  nastavi s radom, rekao je  gradonačelnik. Nakon tri godine dolazi vijest da se može  početi s gradnjom – govorio  je don Mauricio iz Ekvadora,  prefekt za studije u sjemeništu.
– Prvo čudo za ovo sjemenište je zemlja, drugo  čudo je građevinska dozvola.  Rektor i vicerektor su svakog  jutra posjećivali tvornice i  tvrtke kako bi prikupili novac za pomoć u gradnji sjemeništa. Čitavu godinu su  nam pomagale zajednice iz  ove regije… Ovo je kuća Gospodnja. Ovdje se očituje ljepota, a ne luksuz. Ono na  čemu se ovdje radi je čovjek.  Ti si dragocjen i da bi se  osjećao ljubljen odnosimo se  dobro prema tebi. Sjemenište je mjesto ozdravljenja i  formacije prezbitera. Zato je  bitan aspekt ljepote. Ako je  nešto lijepo to želimo imitirati. Svaka stvar je ovdje  učinjena sa smislom. U arhitekturi je bitno da je prostor funkcionalan, da ima  jezik preko kojeg nam govori, da služi svrsi. U tabernakulu je prisutnost Isusa Krista. Ovdje se proklamira Riječ. U ovom svetištu  sve se okreće oko Božje Riječi i sve je izgrađeno da bi  stavilo akcent na Riječ  Božju. Ako je slušaš, obratiš  se. Ako jedna djevojka sluša  Riječ, ući će u samostan.  Ukoliko slušaš Riječ,  obraćaš se i postaješ novo  stvorenje. Ako ne primiš Riječ nećeš se obratiti, nastavit  ćeš tužno živjeti – kazao je  don Mauricio.
– Riječ Božja je svjetlo  našim koracima, svjetlo koje  osvjetljava naš put i tako  svaku stvar. Bitno je odgovoriti na što te poziva Gospodin. Svaki čovjek je jedan  kralj jer ima rasuđivanje  pred svojim životom. Ako  imaš rasuđivanje razumiješ  zašto se događaju određene  stvari u tvom životu. Tvoj  dolazak ovdje nije slučajan.  Tko ima rasuđivanje razumije svoju povijest. Sjemenište je i mjesto pustinje, jer  ti mora pomoći da vidiš što je  u tvom srcu, zašto ćeš postati svećenik. Drugi razlog  zašto je Bog poslao izraelski  narod u pustinju je da bi se  zaljubili u njega, da bude  njegov, Božji. To isto čini i  ovdje da bi mogli otkriti  Božji plan, Boga koji se brine  o tebi. Bog je onaj koji sve  daje, povija tvoje rane. To je  sjemenište, mjesto ozdravljenja. Primili smo besplatno Božju ljubav koju smo  pozvani davati drugima, poručio je prefekt Mauricio.
Torinsko platno
Posebno dojmljiv bio nam  je posjet samostanu klarisa u  Offidi, gdje su mladi čuli iskustva duhovnog poziva, o  tome kako je lijepo biti zaručnica Isusa Krista. To je  klauzurni Samostan svetog  Marka (14. – 18. st.).
– Život u klauzuri je u  funkciji molitve. To je važno  da bi imali ambijent koji pomaže molitvu. Sveti Benedikt govori da je časoslov dio  života. Živimo i druge vrijednosti: poslušnost, tišinu,  potrebu za traženjem Boga,  liturgiju. Poslije je bratska  ljubav, jer sveti Benedikt  kaže da u zajedničkom životu svatko mora tražiti ono  što je korisno drugome, a ne  sebi samome, rekla je Majka  Benedetta.
Na putu prema Madridu  zaustavili smo se u Torinu  gdje smo posjetili katedralu i  vidjeli Torinsko platno. U srijedu 17. kolovoza hodočasnici su nakon posjeta Torinu  prenoćili u jednoj župi pored  Torina, gdje su nam domaćini prije toga priredili  večeru, a zatim nam je župnik izrazio dobrodošlicu  nazvavši nas Božjim prijateljima. Župniku je na kraju  susreta u župnoj crkvi Sv.  Ivana darovana misnica s likom pape Ivana Pavla II.
Mladi iz 200 zemalja
U četvrtak 18. kolovoza u  ranim jutarnjim satima krenuli smo iz Italije prema  Francuskoj putujući, između  ostalog, gradovima Azurne  obale. Nizali su se Monaco,  Nica, Cannes, Toulon, Marseille, Nimes, Montpellier,  Perpignan. Sljedeća postaja  bila nam je Girona u Španjolskoj, gdje smo nakon  večere prespavali u jednom  hostelu. U petak 19. kolovoza u Barceloni, glavnom  gradu i luci Katalonije, smo  posjetili katedralu uz kupovanje suvenira, razglednica i  drugih uspomena. Navečer  smo smješteni u sportskoj  dvorani u gradu Villaviciosa  de Odón pored Madrida.
Prema mjestu bdjenja s papom Benediktom XVI. u  zračnoj luci Cuatro Vientos  (Četiri vjetra), udaljenoj  osam kilometara od Madrida  krenuli smo u subotu 20.  kolovoza. Prijepodne smo iskoristili za razgledavanje,  kupovinu, zajedništvo i  druženje. Bdjenje je bilo popraćeno molitvom sa Svetim  Ocem, a mogli smo se i osobno pomoliti u šatorima u  tišini i meditaciji, a ujedno se  i ispovjediti. Rijeke mladih  slijevale su se na mjesto susreta s Papom, slaveći Boga  uz pjesmu i radost na licima.  Navečer je Madrid zahvatilo  kratko olujno nevrijeme, koje nije omelo mlade u cjelonoćnom iščekivanju misnog slavlja sa Svetim Ocem  održanog u nedjelju 21. kolovoza. Na susretu su se okupili mladi koji su doputovali  iz više od 200 zemalja. Papa  je izdvojio potrebu hrabrog  svjedočenja vjere. Benedikt  16. je rekao mladima da Isusa ne slijede na osoban  način, nego da to čine zajedno s Crkvom. Predstavnici mladih su tijekom  bdjenja uputili Svetom Ocu  pitanja: “Tko je zapravo  Krist? Je li on za sve ljude ili  samo kršćane? Kako živjeti  svetost braka? Kako živjeti  Kristov nauk i svoju vjeru, a  ne otuđiti se od društva?  Kako shvatiti da je Krist živ i  patnju?” Za vrijeme bdjenja  održano je euharistijsko klanjanje uz molitvu u tišini.
– Hvala vam za divan primjer. S Kristom se uvijek  možete suočiti s kušnjama  života. Nemojte ga zaboraviti – kazao je Papa za vrijeme bdjenja. Mladi su nakon bdjenja Svetog Oca ispratili pjesmom i skandiranjem, a sve je oduševio i  veličanstveni vatromet.
Benedikt XVI. je u propovijedi tijekom misnog slavlja pozvao mlade da budu  misionari i nositelji boljih  vrijednosti. Također je najavio sljedeći Svjetski dan mladih koji će se održati u Rio de  Janeiru 2013. godine.
Svećenici za Kinu i  Aziju
Mladi neokatekumeni iz  Zadra su se u ponedjeljak  22. kolovoza u Madridu susreli s Kikom Arguellom, Mariom Pezzijem i Carmen  Hernandez, inicijatorima  Neokatekumenskog puta.  Na ovom susretu za zvanja  okupilo se oko 300.000 sudionika, od kojih su najbrojniji bili Španjolci, njih  30.000, zatim Talijani, kojih  je ukupno bilo 25.000 te Poljaci, njih 7.000. Hrvata je  bilo oko 1.000. Svi su bili  praćeni svojim svećenicima i  mnogim biskupima.
– Papa Benedikt 16. govori  mnogo o novoj evangelizaciji. Svi ste apostoli. Snaga  dolazi od Boga. Mi smo sredstva. On sve može, riječi su  jednog od biskupa.
– Ovaj susret je susret zvanja. Tu su mladi koje Bog  zove za novu evangelizaciju.  To je jedan “spektakl”, događaj. To je novo proljeće.  Sada je trenutak da krenemo  u novu evangelizaciju, govori Kiko.
Susret je bio zamišljen kao  katehetsko-simfonijsko slavlje.
– Marija je u sebi utjelovila  patnje nevinih. Toliko je patnje u svijetu, incesta, golotinje… Europa je puna pobačaja, incesta, obitelji su  pune nasilja. Mi imamo  važno poslanje koje nam Gospodin povjerava. To je proročko poslanje. Mnogi su od  nas pozvani na mučeništvo.  To je najveća milost koju  nam Gospodin može dati,  čulo se na susretu.
– Potrebno je 20.000  svećenika za Kinu i Aziju.  Bog je potreban vas misionara za Kinu i Japa – poručio  je mladima Kiko Arguello.  Nakon molitve za duhovna  zvanja za svećenički poziv  ustalo je više od 5.000 mladića te 3.200 djevojaka.
Susret je završio skandiranjem “Benedetto”, kao i  “Viva il Papa”, a oduševljenje  i radost mladih tijekom cijelog hodočašća pratile su  pjesme, naviještanje i neokatekumenski ples. Mladi  neokatekumeni su čuli kateheze o obitelji, seksualnosti i pozivu na posvećeni  život.
– Sveti Ivan Bosco kaže da  Bog poziva 70 posto mladića  i djevojaka. Najbolja stvar za  jednu djevojku je ljubiti  Krista. Ne trebamo u životu  činiti velike stvari, nego biti  Kristovi i ponizni. Ako osjećate poziv bacite se, budite  radikalni za Krista. Nemojte  se bojati dati sve njemu. Ako  smo s Kristom, on nas neće  nikada razočarati. Jedini koji  nas neće razočarati je Krist.  On daje da budemo radosni.  Ako si s Kristom, bit ćeš  najsretnija djevojka na svijetu. Tražimo radikalizam da  budemo “ludi za Kristom”.  Važno je otkriti svoje poslanje da budemo radikalni  za Krista, da možemo njemu  dati svoj život zauvijek, naveo je za vrijeme hodočašća  Castro Hernandez Juan Manuel. Dodao je da ako se ovaj  poziv ne čuva, on se gubi.
Radost poslanja
U ponedjeljak 22. kolovoza u večernjim satima krenuli smo iz Madrida, nakon  čega je uslijedila cjelonoćna  vožnja prema Avignonu,  francuskom gradu u kojem  su nekada stolovale pape. U  Avignonu smo proveli cijeli  dan razgledavajući papinsku  palaču iz 14. stoljeća, iznad  rijeke Rhone, suvenirnice,  povijesne, crkvene i kulturne znamenitosti, uz nezaobilazno fotografiranje. Posjet Avignonu završio je zajedničkim misnim slavljem  svih hodočasnika Hrvata u  katedrali Marije, Naše Gospe, Notre – Dame des  Doms, koja je u sklopu  papinske palače. Zanimljivo je spomenuti riznicu  katedrale koja se nalazi u  kapeli – grobnici pape Ivana XXII. U njoj su izloženi  predmeti za kult, relikvijari, liturgijska odjeća biskupije Avignon. Sveta misa je bila kao znak zahvale  Bogu za sve što je učinio  na hodočašću i za sve što  čini u našem životu. Iz  Avignona smo otputovali  u 22 sata prema Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj te smo se  preko Rijeke vratili u Zadar. Za vrijeme putovanja  izmjenjivali smo iskustva i  plodove hodočašća.
Na kraju hodočašća čuli  smo riječi iz Evanđelja po  Mateju o sveopćem poslanju: “Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i  Sina i Duha Svetoga i učeći  ih čuvati sve što sam vam  zapovjedio!” “I evo, ja sam  s vama u sve dane – do  svršetka svijeta.”
– Mi smo svi pozvani na  novu evangelizaciju. Pozvani smo biti evangelizatori kao prezbiteri, mladići, djevojke, bogoslovi,  na poslu, obitelji, itd. Bog  računa na tebe kakav jesi.  Bog računa na nas. Radujemo se ovom poslanju  koje nam Bog povjerava.  Mi nosimo blago u glinenim posudama. Bog je milosrdan s nama jer nam  povjerava ovo poslanje da  evangeliziramo svijet – poručio je don Juan.


Prvi Svjetski dan mladih u Rimu 1984. godine




Papa Ivan Pavao II. ustanovio je 1984. godine, Svjetske dane mladih, na kojima se okupljalo mnoštvo mladih. Papa je mlade nazvao “jutarnja straža”. Prvi Svjetski dan mladih dogodio se 15. travnja 1984. godine u Rimu. Tada je mladima darovao drveni križ i potaknuo ih neka ga nose svijetom kao znak Isusove ljubavi prema čovječanstvu. Slijedeći Svjetski dani mladih održani su se u Rimu 1985., Buenos Airesu 1987., Santiago de Composteli 1989., Częstochowi 1991., Denveru 1993., Manili 1995., Parizu 1997., Rimu 2000. Torontu 2002. Nastavili su se i nakon smrti pape Ivana Pavla II. u Kölnu 2005. i Sydneyju 2008. te u Madridu 2011. Do sada je najmasovniji susret u Manili 1995. godine, kada se okupilo 5 milijuna mladih. Na Svjetskom danu mladih u Rimu okupilo 2,7 milijuna mladih iz cijelog svijeta.


U Madridu i mons. Želimir Puljić


Na Svjetskom danu mladih sudjelovalo je preko 2.000 mladih iz  Hrvatske. Uz predstavnike Crkve iz Hrvatske nazočio je i zadarski  nadbiskup mons. Želimir Puljić uime Vijeća HBK-a za mlade.
– Biskupi i svećenici su pozvani biti tješitelji, djelitelji tajna, oni koji će  ohrabrivati i učvršćivati ljude u vjeri. To se od nas očekuje, to je naš poziv  i poslanje. No, moram reći da se sa Svjetskog susreta mladih ja vraćam  učvršćen i ohrabren vjerom i hrabrošću mladih. To mi je drago iskustvo –  rekao je zadarski nadbiskup Želimir Puljić po povratku iz Madrida i  dodao:
– Susret u Madridu nije bio samo s mladima. Okružen mladošću, papa  Benedikt XVI. želio je poručiti Europi i svijetu da možemo graditi drugačiji  svijet. I moramo! Ne samo da ne možemo zajedno vjerovati, nego ne  možemo zajedno živjeti, ako netko od braće gladuje. Ne možemo zajedno  graditi budućnost ako nemamo suosjećanja s ugroženima i ljudima u  patnji. Ne možemo stvarati bolje društvo ako nemamo osjećanja i  suosjećanja. Inače gradimo okrutno, nehumano društvo. A želimo graditi  humano, kršćansko i bolje društvo – izjavio je mons. Puljić za portal  internetski ika.hr.
Posljednjega dana boravka u Španjolskoj nadbiskup Puljić je izrazio želju  posjetiti klauzurni samostan bosonogih karmelićanki u Avili u kojem su i tri  Hrvatice iz Splita, među kojima je i nekadašnja glumica Edita Majić. Učinio  je to u pratnji Nevena Pelicarića, hrvatskog veleposlanika u Španjolskoj.


Bratimili se Porto san Giorgio i Biograd na moru


Mladi su u Italiji posjetili i Porto San Giorgio gdje ih je primio gradonačelnik Sindaco Av. Andrea Agostini, koji je zadarskoj delegaciji priredio i večeru. Zanimljivo je reći da se u ovom talijanskom gradu nalazi i Ulica Biograd na Moru. Naime, ova dva grada su se pobratimila tako da je i u Biogradu Ulica Porto San Giorgio. U Porto San Giorgiju svoju ulicu imaju Zadar i Dalmacija. Susret s gradonačelnikom protekao je u znaku govora hodočasnika i domaćina o duhovnim iskustvima i doživljajima Boga u osobnom životu.
– Pozdravljam prijatelje Hrvate. Poznajem Hrvatsku preko grada Biograda s kojim smo pobratimljeni tri godine. Ja sam tri puta bio vaš gost i uvijek sam našao gostoljubive ljude. Radujem se što ste izabrali Porto San Giorgio kao jednu etapu na vašem putu prema Madridu tako da se može događati evangelizacija. To pokazuje koliko su braća s Puta prisutna u našem društvu. Ovi dani susreta s Papom su nešto važno za Katoličku crkvu. Sveti Pavao kaže u poslanici Kološanima: “Kao što primiste Krista Isusa, Gospodina, tako u njemu živite: ukorijenjeni i nazidani na njemu i učvršćeni vjerom kako ste poučeni, obilujte zahvaljivanjem”. To nas sve poziva da budemo u dijalogu ljubavi na poseban način u Španjolskoj – rekao je gradonačelnik.
U znak zahvalnosti za gostoprimstvo gradonačelniku je darovana monografija o pohodu pape Ivana Pavla II. Zadru, 2003. godine i maraskino.