Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sinu zarezala vrat zbog gušenja, dijete iskrvarilo

29.08.2011. 22:00
Sinu zarezala vrat zbog gušenja,  dijete iskrvarilo


Prema izjavi mlade majke dijete joj se počelo gušiti nakon što mu je dala jesti mrkvu. Njezini pokušaji da mu udarcima u leđa izbije zalutali komad te okretanje glavom prema tlu bili su bezuspješni pa se u očaju odlučila djetetu do dolaska Hitne pomoći sama napraviti traheotomiju. Nožem mu je napravila okomitu reznu ranu, no dijete je preminulo


Nakon što je zadarsku javnost šokirala vijest  o smrti četverogodišnjeg dječaka,  kojem je majka u očajničkom pokušaju spašavanja života pokušala  napraviti traheotomiju zbog  gušenja, policija i državno odvjetništvo još uvijek utvrđuju okolnosti  koje su dovele do stravične tragedije.
Nalaz obdukcije koju je naložio  dežurni istražni sudac Županijskog  suda u Zadru Vladimir Mikolčević,  pokazao je kako je nesretni dječačić  preminuo uslijed hemoralgičnog  šoka, odnosno iskrvarenja.
– U ponedjeljak, oko ponoći, policija je zaprimila dojavu od službe  Hitne medicinske pomoći Zadar da  su izašli na intervenciju u na Putu  Vrela u Zadru, na poziv žene čije se  dijete navodno gušilo stranim tijelom. Po dolasku su djelatnici zatekli 28-godišnjakinju i njeno 4-godišnje dijete koje nije davalo znakove života, i koje su prevezli u  Opću bolnicu Zadar – kazao je Elis  Žodan, glasnogovornik Policijske  uprave zadarske napominjući kako  liječnici nisu uspjeli dijete povratiti  u život.
Majka završila na Psihijatriji
 Liječnička pomoć pružena je i  majci koja je u stanju šoka prevezena na Odjel psihijatrije zadarske bolnice, a otud je jučer poslijepodne puštena na kućnu njegu.  Njezin izvanbračni suprug rekao je  kako je još uvijek u šoku te pod  jakim sedativima, a sam više o nemilom događaju nije htio govoriti  jer je, kako je istaknuo, on u vrijeme  tragičnog događaja bio na svom radnom mjestu.
Prema izjavi mlade majke kojoj je  to jedino dijete, sinčiću je dala mrkvu, a potom je primijetila da se  guši. Uhvatila ju je panika pa je  najprije nekoliko puta dijete udarila po leđima ne bi li zalutali komad  mrkve ispao, a nekoliko ga je puta  pokušala i okrenuti glavom prema  tlu. Nije bilo nikakva učinka, a dijete je počelo modriti, pa ga je odnijela u kupaonicu. Tamo se  odlučila na očajnički čin. Svom je  četverogodišnjaku kuhinjskim  nožem okomito zarezala vrat, a netom prije toga pozvala je Hitnu  pomoć, kazavši kako joj dijete ne  diše. No, do njihova dolaska dijete,  kojeg je majka u panici, zapomažući iznijela u naručju na glavnu  prometnicu kako bi ih lakše i brže  pronašli, više nije davalo znakove  života. Uzalud su ga i liječnici pokušavali reanimirati tijekom vožnje  na zadarski JIL, a jednako je prošao  i pokušaj dežurnih liječnika koji su  ga primili.
Nisu uspjeli reanimirati  dijete
– Dijete smo zaprimili nešto iza  ponoći i odmah započeli s reanimacijom, no nakon 20 minuta i  poduzimanja apsolutno svega što je  bilo u našoj moći. Mogli smo samo  utvrditi smrt – rekao nam je Edi  Karuc, šef zadarskog JIL-a. 
Policija je u prizemnom podstanarskom stanu obiteljske kuće na  Bokanjcu gdje je 28-godišnjakinja s  djetetom i izvanbračnim suprugom  doselila tek prije 15-ak dana izvršila očevid, nakon čega su sve  nalaze dostavili istražnom sucu. Na  istu adresu stigli su i prvi nalazi  obdukcije koji pokazuju da je uzrok  smrti djeteta iskrvarenje uslijed  okomite rezne rane na vratu, a onaj  histološki kojim bi se trebali utvrditi još neki detalji, među kojima i  majčina priča o gušenju, očekuju se  u sljedećih nekoliko dana. Neslužbeno doznajemo kako je u  dušniku djeteta pronađen komadić  mrkve, što uz okomitu reznu ranu  na vratu ide u prilog majčinoj priči  koja, kako ističu u policiji, nije  osumnjičena ni za kakvo kazneno  djelo. No, konačnu riječ u ovom  slučaju imat će ipak Županijsko  državno odvjetništvo koje će po  okončanju svih istražnih radnji donijeti odluku o kvalifikaciji ovog  stravičnog događaja.


Savjeti roditeljima u slučaju da se njihovo dijete guši




Dr. Neven Milić, šef zadarske Pedijatrije, nije želio komentirati  nemili događaj od večeri ranije, niti postupak 28-godišnje majke.  No, kazao je kako su napuci za postupanje u slučajevima gušenja  koje liječnici mogu dati i daju uvijek isti. Potrebno je, rekao je,  najprije osloboditi dišne puteve i ukloniti predmet kojim se dijete  guši, ukoliko je to ikako moguće.
– Ako se predmet koji priječi dišni put kod djeteta ne vidi te se ne  da izvući rukom, preporučuje se pokušati takozvani “heimlichov  hvat”. Kod djece od godine dana do osam godina, on se provodi  jednako kao kod odraslih osoba. Ako dijete stoji ili sjedi potrebno  mu je prići odostraga,  prići osobi koja se guši odostraga, obujmiti  ruke oko djeteta te stisnutu šaku jedne ruke uhvatiti drugom rukom  tako da je palac okrenut prema trbuhu, smjestiti ga u središnjoj  liniji ispod rebara, a iznad pupka i nakon toga naglim i snažnim  stezanjem ruku šake se utiskuju u trbuh i snažno povuku prema  gore – pojasnio je dr. Milić napominjući kako je hvat potrebno  ponoviti sve dok se ne izbaci objekt gušenja. Ukoliko dijete leži,  njemu se može pomoći i na način da mu se stane ispod nogu te  jednom rukom pritisne na trbuh. Kada je riječ o djeci mlađoj od  godine dana, kod njih se ovaj hvat ne provodi, kaže dr. Milić.
– Umjesto toga, dijete treba položiti potrbuške na svoju  podlakticu tako da glava leži na dlanu i usmjerena je prema dolje.  Drugim dlanom udarite nekoliko puta između lopatica – pojašnjava  Milić dodajući kako se i u tom slučaju ponavlja sve dok dijete ne  izbaci predmet.