Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sloboda se preširoko uzela, ali se istina nije promijenila

29.08.2011. 22:00
Sloboda se preširoko uzela,  ali se istina nije promijenila


Brak je, kako su naši stari govorili, “uprti pa do smrti”, poručio je u propovijedi nekadašnji župnik Medviđe don Nikola Tokić


Unatoč prvom radnom danu u tjednu jučer su svi putovi s područja Bukovice i Ravnih kotara vodili u Medviđu na proslavu blagdana Glavosijeka sv. Ivana Krstitelja, nebeskog zaštitnika medviđske župe, ili u narodu poznatijeg kao Usičenje, blagdan Svetog Ivana Usika.
Prema popisu stanovništva iz 1931. godine ovdje je živjelo 1.400 žitelja, dvije trećine rimokatolika i trećina pravoslavaca. U predvečerje Domovinskog rata ovdje je bilo 500-tinjak Medviđara.
Danas u Medviđi živi tek 70-ak žitelja, a jučer im se pridružilo mnoštvo prijatelja i mještana. Doduše, dvostruko manje nego, primjerice, zadnje dvije godine kada se Sv. Ivan Usik slavio u subotu i nedjelju.
Naime, mnogi Medviđani žive u Biogradu na moru, na zadarskoj Ploči, u Vrani, Sikovu, Raštanima ili u Rijeci. Razasuti su po Slavoniji, diljem Lijepe naše i svijeta. Podatak da je čak 670 Medviđana tijekom Domovinskog rata stalo na branik Domovine dovoljno govori sam za sebe.
Kako je novi župnik don Krešo Ćirak bio opravdano odsutan, svečano misno slavlje na otvorenom kod crkve Prikazanja BDM uz šestoro subraće svećenika predvodio je don Nikola Tokić, župnik župe sv. Ivana Krstitelja na biogradskoj Kosi ili Torovima, gdje na jednom mjestu živi najveći broj iseljenih Medviđana.
– Brak je, kako su naši stari govorili, “uprti pa do smrti”, poručio je u propovijedi nekadašnji župnik Medviđe don Nikola.
– Isus je naučavao da je brak nedjeljiva cjelina. Ako je tada trebalo istaknuti tu činjenicu, danas je to još potrebnije. Brak je svetinja, zajedništvo života. Mladi ne nasjedajte lažima da se može živjeti bez braka između muža i žene, bez djece u braku. Brak je sveti i uzvišeni Božji dar, naglasio je propovjednik.
Crkva kao Ivan, rekao je don Nikola, mora govoriti istinu. Jedni drugima moramo govoriti istinu s poniznošću. Narodu treba reći istinu. Naučimo djecu što je istina i naučimo ih da ne lažu.
– Čovjek je poput Svetog Ivana dužan oblikovati svoju savjest u skladu s Božjim moralnim zakonom. Nikad ne smijemo činiti zlo da bi bismo ostvarili neko dobro. Sloboda se preširoko uzela, ali se istina nije promijenila.
– Na današnji dan odlučimo, postati novi, bolji ljudi, bolji vjernici. Skrušimo se i u srcima, priznajmo pred Bogom svoje grijehe, molimo za njihovo oproštenje i popravak svoga života. Da bi Bog oprostio nama, i mi najprije oprostimo drugima, poruke su don Nikole Tokića.
Medviđani i hodočasnici dolaze ovdje u potrazi za duhovnim mirom i za svakog pojedinca to je istinski doživljaj. A da uz misno slavlje nemali značaj ima i opće pučko okupljanje itekako potvrđuje obližnji veliki plato sa šatorima s pićem i jelom, ponajviše s pečenom janjetinom i jaretinom.
Pored šatora brojni štandovi na kojima se moglo kupiti doslovce sve. A i momci su mogli gledati cure, a cure momke. Naime, poznata je činjenica da su mnoge ljubavi rođene upravo na dan nebeskog zaštitnika Medviđe.
Ovdje se u bukovačkom moru kamena jelo, pilo, pjevalo i igralo do kasno u noć.