Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Želimir Puljić: Blaženi oni koji su spoznali značenje obitelji za naš narod

29.08.2011. 22:00
Želimir Puljić: Blaženi oni koji su  spoznali značenje obitelji za naš narod


Mnogi su stradali diljem Ravnih kotara i šire jer nisu htjeli pogaziti svoju vjeru. Nisu htjeli zanijekati svoje narodne korijene i odreći se kršćanskih načela, ni kada su tu vladali Mlečani i Turci. Sv. Ivan im je u tome bio nadahnuće i zaštitnik, istaknuo je mons. Puljić


Procesijom  sa svečevim kipom od crkvice Sv. Ivana Krstitelja na  mjesnom groblju do župne  crkve Sv. Nikole u centru  naselja i svečanom misom,  jučer je u Poličniku na prigodan način proslavljen zavjetni blagdan Glavosijeka sv.  Ivana Krstitelja, koji se u  župi časti još od 14. stoljeća.  Blagdan se proslavlja i kao  Dan općine Poličnik.
U zajedništvu sa župnikom Zvonimirom Čorićem i  osmoricom svećenika procesiju i svečanu misu je  predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.  Tijekom euharistijskog slavlja liturgijsko pjevanje je  animirao tamburaški sastav  iz župe Uzašašća Gospodinova iz Novog Travnika  pod ravnanjem župnika don  Stipe Kneževića. Svečanom  slavlju pridonijeli su i članovi KUD-a Carza iz Poličnika koji su bili odjeveni u  narodnu nošnju ovog kraja.
– Premda je živio prije  dvije tisuće godina, on je i  suvremen svetac. Ivan je bio  navjestitelj Božje srdžbe i  pravde. Ni pred kim nije  imao straha. Koljena mu  nisu klecala ni glas podrhtavao pred moćnicima  ovog svijeta. Imao je jasna  načela kojima je ostao vjeran do kraja. Nije popustio  ni pred Herodom i njegovom priležnicom Herodijadom, rekao je nadbiskup  Puljić.
Ivan je svojim životom,  naveo je propovjednik, blizak i hrvatskom vjerniku  patniku. Mnogi su se othrvali zavodljivim ideologijama, a to je blisko i čovjeku  Poličnika čiji je kraj oduvijek bio pod udarom osvajača, pa i u Domovinskom  ratu. Zato se puk Poličnika  osobito sjeća svih, osobito  20 hrvatskih branitelja poginulih u njegovoj obrani te  im iskazuje počast cvijećem  i svijećama kod velikog  križa u parku pokraj župne  crkve.
– Mnogi su stradali diljem  Ravnih kotara i šire jer nisu  htjeli pogaziti svoju vjeru.  Nisu htjeli zanijekati svoje  narodne korijene i odreći se  kršćanskih načela, ni kada  su tu vladali Mlečani i Turci.  Sv. Ivan im je u tome bio  nadahnuće i zaštitnik. Nije  bilo lako othrvati se silnim  zastrašivanjima. Od Samuila, Nemanjića, sultana, četnika i partizana do naših  dana, istaknuo je mons. Puljić.
Pritom se podsjetio na  prijetnje hrvatskom čovjeku  da se odrekne svoje vjere,  korijena, kulture, svoga jezika i zavičaja, uz lažna  obećanja svijetle budućnosti  prožete mistikom istoka,  nadgradnjom Marksove kritike religije i nacionalnom  ideologijom slavenstva.
– Bilo je, nažalost, i onih  koji su nasjeli zavodljivim  udicama takvih obećanja.  Ali Bogu hvala što je puno  više bilo onih koji su ostali  uzor, neustrašivi kada su  ideali i vjernost u pitanju.  Gdje bismo danas bili da  nije bilo tih hrabrih i svjesnih ljudi iz naše prošlosti,  zapitao se nadbiskup.
Blažen je čas kada su spoznali što  im znače Crkva,  vjera i sakramenti  te su i nas uputili  tim stazama i pomogli da otkrijemo  važnost toga.  Blažen je čas kada  smo spoznali ulogu naših očeva i  majki i značenje  obitelji za naš narod, rekao je mons.  Puljić.
– Zborovanje  oko sv. Ivana je  znak naše ljubavi  prema Božjem Jaganjcu, Isusu, kojem je Ivan pripravljao put. Javno  očitovanje da volimo Crkvu koja je  stup istine i produženo Isusovo utjelovljenje, poručio  je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.