Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Između slatkog i slanog smjestile se Pakoštane

Autor: Valentina Mlađen

29.08.2012. 22:00
Između slatkog i slanog smjestile se Pakoštane

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Prekrasno čisto more i pet plaža u mjestu, među kojima će svatko pronaći idealnu za sebe dodatna su pozivnica u Pakoštane
“Zavrtite globus i pronađite Jadran. Kada ga ugledate stavite prst na sredinu.  Tu smo mi.” Ovim riječima na  svojim web stranicama Turistička zajednica Pakoštane  pojašnjava gostima kako  doći do njih.
Za posjet Pakoštanima u  okviru turističke patrole Zadarskog lista mi nismo morali vrtjeti globus, naime dobar glas o ovom malom mediteranskom mjestu, “na prevlaci između Vranskog jezera i mora. Između dviju  voda. Između slatkog i slanog,” kako stoji na stranicama TZ-a, već se daleko  proširio. U Pakoštane smo  stigli gotovo na kraju naše  akcije tijekom koje predstavljamo turističke bisere zadarske županije, a direktorica TZ-a Danijela Vulin  dočekala nas je s dobrim vijestima.
Jedinstvene manifestacije
– I ove godine smo u plusu.  Druga polovica petog mjeseca bila je izuzetno dobra,  bili smo popunjeni uglavnom  gostima zapadnog tržišta.  Očekivali smo da se tako dobri rezultati nastave i u lipnju  koji je ipak malo podbacio te  nije ispunio naša očekivanja,  no zato su se izuzetno dobrima pokazali srpanj i kolovoz, a očekujemo da rujan  bude na razini jako dobrog  prošlogodišnjeg, ako ne i bolji, kazala je Vulin.
Za izuzetno dobru posjećenost Pakoštana tijekom  cijele sezone zasigurno su  zaslužne i jedinstvene manifestacije kojima se ovo  mjesto profiliralo kao jedna  od destinacija koju svakako  valja posjetiti. “Dani vitezova vranskih”, povijesni spektakl tijekom kojeg se rekonstruiraju povijesne viteške  bitke na originalnom lokalitetu Vrane na kojem su nekada boravili vitezovi svake  godine okuplja sve veći broj  viteških skupina iz čitave Europe koje sudjeluju u manifestaciji, ali i još više  oduševljenih posjetitelja. Tu  je također i Festival klapa  “Školjka”, autohtona manifestacija “Materine užance”,  prezentacija izvorne hrane i  običaja koja svoj uspjeh duguje suradnji Zajednice s  mještanima Pakoštana, ali i  Ljetni karneval u kojem svake godine sudjeluje po nekoliko stotina maski, uglavnom turista.
– Ove godine na karnevalu  smo imali oko 700 sudionika,  bile su to grupe turista iz  Poljske, Njemačke, Češke,  Slovačke, Francuske i iz nekoliko hrvatskih mjesta. Bit  manifestacije je uključiti i  goste koji imaju zadatak animirati domaće, kaže Vulin.
Katamaranom do Kornata
Prekrasno čisto more i pet  plaža u mjestu, među kojima  će svatko pronaći idealnu za  sebe dodatna su pozivnica u  Pakoštane. Pilatuša,  Bužakovina, Punta, Janice 1  i Janice 2 uglavnom su kombinacija pijeska, šljunka i popločenog dijela, a mnoge nude i popratne sadržaje kao  što su pedaline, banane, jetsky, vodeni tobogan i slično.  Glavna mjesna plaža Janica  opremljena je svim potrebnim sadržajima, od tuševa,  kabina za presvlačenje, kanti  za otpad, wc-ima, a svake  godine radi se i na opremanju  ostalih pakoštanskih plaža.  Za one željne malo osame  idealan je izbor jedan od  otočića u neposrednoj blizini  mjesta do kojih se može pedalinama, a u Pakoštanima  možete iznajmiti i mali katamaran te uz vodiča otići do  Kornata.
Za kraj kažimo i da Pakoštane imaju jednu od najkreativnijih i originalnijih  web stranica, a dostupni su i  na facebooku. Kroz samo  mjesto navodi smeđa i bijela  signalizacija, a tu su i plan  mjesta te plan biciklističkih  staza kroz Vransko jezero.  Nije stoga ni čudno da je i  krajem kolovoza u Pakoštanima takva gužva kao da je  ljeto tek počelo.