Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Katarina Zdunić zamijenila Lovrin, Visković Marinovića

Autor: Suzana Bandić

29.08.2012. 22:00
Katarina Zdunić zamijenila Lovrin, Visković Marinovića

Foto: Zvonko KUCELIN



– Te promjene bile su nužne, a sljedeći korak je specijalizacija suda, odnosno uvođene specijaliziranih referada. Manje važnim predmetima kao što su ovršni zahtjevi zbog neplaćenih režija bavit će se sudski pripravnici, kaže Rogić
Upravo kako je to  i najavio nakon što je imenovan predsjednikom Općinskog suda u Zadru, Željko  Rogić započeo je provoditi reforme koje za cilj imaju brže i  efikasnije rješavanje sudskih  predmeta te transparentniji i  otvoreniji pristup građanima. Prvi korak k tome zahtijevao  je i određene kadrovske  promjene.
– Te promjene bile su  nužne, a sljedeći korak je specijalizacija suda, odnosno  uvođene specijaliziranih referada. Dakle, neće se više  svaštariti već će intencija biti  da određeni sudac radi na uskom području po modelu kako funkcionira zdravstvo. Tako će primjerice jedan sudac  raditi na radnim sporovima,  drugi na imovinsko-pravnim i  tako dalje. S vremenom će se  rotirati, dok će se manje  važnim predmetima, kao što  su primjerice ovršni zahtjevi  zbog neplaćenih režija, baviti  sudski pripravnici – kaže Rogić pun optimizma i dobre  volje za dovođenje zadarskog  Općinskog suda u red.
Prva kadrovska izmjena  koju je Rogić proveo u djelo  bila je premještanje suca Kaznenog odjela Ivice Marinovića na Parnični odjel, a njegovo je mjesto popunio Hrvoje Visković, donedavni v.d.  predsjednika suda. Glasnogovornica Iva Lovrin, sutkinja Kaznenog odjela i kći  bivše ministrice pravosuđa,  HDZ-ove Ane Lovrin, smijenjena je, a na njezino je  mjesto imenovana Katarina  Zdunić, sudska pripravnica.  Dosadašnja predsjednica  Zlata Smojver Kanjer sama je  podnijela ostavku, a na čelno  mjesto Kaznenog odjela Rogić je imenovao Anu Zrilić,  sutkinju koja je sudila u prvim hrvatskim sudskim procesima zbog seksualnog mobinga i otvaranja lažnih profila na Facebooku.
Umjesto nedavno preminulog suca Marina Došena,  predsjednica Zemljišno-knjižnog odjela postala je Jasenka Glavan, predsjednicu Parničnog odjela Sanju Dujmović zamijenio je  sudac Ante Bačić, a njezinu  zamjenicu Anu Mišlov Marko Baraka.
Dubravka Novaković ostaje šeficom Ovršnog odjela,  sutkinja Tatijana Domljan  Mrva imenovana je predsjednicom Parničnog odjela, a  na taj odjel premještena je  sutkinja Jasna Baričević. Sve  smjene provedene su sa ciljem poboljšanja rada suda,  no one, napominje Rogić, nisu konačne.