Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Neven Paškalin bit će novi načelnik PU zadarske

Autor: Suzana Bandić

29.08.2012. 22:00
Neven Paškalin bit će novi načelnik PU zadarske

Foto: Zvonko KUCELIN



Neven Paškalin posljednjih nekoliko godina radio je u Odsjeku za sigurnost prometa, a prethodno je obavljao poslove načelnika Policijske postaje Gračac te pomoćnika načelnika Druge policijske postaje u Zadru
Neven Paškalin, policijski službenik u Odsjeku za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave zadarske prema prvim, neslužbenim informacijama, novi je načelnik zadarskih plavaca. Od samog službenog imenovanja i preuzimanja kormila PU zadarske, Paškalina još dijeli samo papirologija. Naime, Povjerenstvo za odabir kandidata Ministarstva unutarnjih poslova nakon obavljenog razgovora sa svim zainteresiranim kandidatima koji su udovoljili uvjetima natječaja i prošli testiranje, procijenilo je Paškalina kao najpogodnijeg za to radno mjesto. Stoga su od zadarskih civilnih vlasti zatražili da se i oni službeno očituju o jedinom kandidatu, a kako doznajemo iz izvora u Zadarskoj županiji, Paškalin je i kod njih jednoglasno “prošao”.
Neven Paškalin posljednjih nekoliko godina radio je u Odsjeku za sigurnost prometa, a prethodno je obavljao poslove načelnika Policijske postaje Gračac te pomoćnika načelnika Druge policijske postaje u Zadru. Nedavno je okončao studij na specijalističkom stručnom studiju kriminalistike za diplomirane kriminaliste te je tako znanjem, iskustvom u radu i stručnošću udovoljio svim zahtjevnim kriterijima internog policijskog natječaja. No to je tek prvi korak. Nakon što preuzme kormilo od Darka Cara, imenovanog u ožujku prošle godine, Paškalina čeka težak i ni malo zavidan posao.
Inače, na interni MUP-ov natječaj za mjesto načelnika PU zadarske javili su se još i Darko Car, aktualni načelnik, Ivan Gambiraža, zamjenik načelnika raspoređen na poslovima načelnika OKC-a, Milan Jakobović, predsjednik regionalnog kluba IPA Zabok, Željko Jurković, načelnik PU ličko-senjske, Ive Kardum, voditelj Odsjeka za terorizam i ratni zločin PU zadarske te Ivica Zrilić, voditelj Odsjeka za graničnu kontrolu.
Darko Car, načelnik zadarske policije sada već na odlasku, na toj je funkciji bio 15 mjeseci, a zamijenio je Zlatka Sokolara koji je tu dužnost obavljao kao privremeni načelnik punih 11 mjeseci. I Sokolara, a i Cara, imenovao je bivši ministar Tomislav Karamarko nakon što je smijenio Zadranina Antuna Dražinu. Mišljenje vrha MUP-a tada je bilo kako je zadarskoj policiji potreban “čovjek sa strane”, no praksa je pokazala da to nije donijelo značajnije pomake. Nova vlast i novi ljudi u vrhu MUP-a odlučili su se za “domaćeg čovjeka”, a vrijeme će pokazati je li njihov izbor bio ispravan.
S okončanjem natječaja za visoke funkcije u MUP-u, kraju se privode i natječaji za načelnike policijskih postaja. Njihova imena bit će poznata u narednih nekoliko dana, a u odabiru za 11 zadarskih policijskih postaja glavnu riječ će imati novoizabrani načelnik.