Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Roditelji ne mogu biti mirni dok ne saznaju istinu

Autor: Hina (H)

29.08.2012. 22:00
Roditelji ne mogu biti mirni dok ne saznaju istinu

Foto: PIXELL



Mislio sam da ću poludjeti od toga što sam vidio kada sam se iz helikoptera lebdeći spuštao među stradale vatrogasce. To je bilo stravično, kao na nekom ratištu, kazao je Božić
U povodu 5.  obljetnice kornatske tragedije danas su se na mjestu  stradanja 12 vatrogasaca na  otoku Kornatu okupili rodbina, prijatelji i štovatelji  stradalih vatrogasaca, odajući im počast kod 12 križeva  na Kornatima, koji su podignuti na mjestu gdje ih je  30. kolovoza 2007. pod još  do kraja nerazjašnjenim  okolnostima, zahvatila vatrena stihija.
Zajednički vijenac u čast  stradalim vatrogascima kod  kapelice sv. Florijana položili su izaslanik Vlade RH,  ministar unutarnjih poslova  Ranko Ostojić, predsjednika  Republike kninsko-šibenski  župan Goran Pauk te Hrvatskog sabora zastupnik  Ivan Karin. Vijence su još  položili predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice  Ante Sanader, ravnatelj  Državne uprave za zaštitu i  spašavanje (DUZS) Jadran  Perinić te predstavnici šibensko-kninske županije i gradova i općina iz kojih su  stradali vatrogasci – Šibenika, Vodica i Tisnog.
Nadljudski napori  vatrogasaca
Predvodeći Službu riječi  za pokojne vatrogasce don  Roko Glasnović je istaknuo  kako su stradalnici zaslužili  poštovanje i počast.
– Sjećajući se stradalih vatrogasaca osjećamo tugu i  bol, kazao je don Glasnović  dodavši kako Crkva ne dopušta zaborav i neosjetljivost.
– Kršćanin tuguje nježno, a  onaj koji spokojno tuguje  može biti ohrabrenje i drugima, rekao je don Glasnović.
Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je u izjavi  novinarima na mjestu tragedije na Kornatima istaknuo kako je „tužno biti ovdje”.
– Treba imati razumijevanja prema roditeljima i dati  im podršku i zbog toga sam  došao ovdje, kazao je ministar Ostojić, dodavši kako  vjeruje da svi osjećaju pijetet  prema žrtvama vatrogascima  koji su poginuli na Kornatima.
– To je jedna poruka svima  onima 8.000 vatrogasaca koji se u ovom trenutku bore  diljem Hrvatske protiv vatrene stihije jer oni zaslužuju  čestitku za sve što rade nadljudskim naporima a to se  ne može mjeriti samo profesionalnim odnosom već je  to puno više od toga. Tako je  bilo i prije pet godina na  Kornatima, kazao je ministar Ostojić.
Podsjetivši kako još uvijek  postoje dvojbe glede kornatske tragedije ministar istaknuo je da „roditelji ne mogu  biti mirni dok ne saznaju  istinu”.
Stravično spuštanje na  Kornate
– Trenutačno traje pravosudni postupak u vezi s kornatskom tragedijom, u koji  se Ministarstvo unutarnjih  poslova i ja ne možemo  mješati. Ali, točno je da se  tim ljudima može pomoći  pravim informacijama i da se  eventualno neke sumnje mogu ukloniti bez obzira na ono  što ćemo saznati pred sudom, rekao je ministar Ostojić.
Alpinist i član Hrvatske  gorske službe spašavanja  (HGSS) Stipe Božić, koji je  sudjelovao u HGSS-ovoj akciji spašavanja vatrogasaca  na Kornatima, izjavio je kako nikad neće zaboraviti taj  dan.
– Mislio sam da ću poludjeti od toga što sam vidio  kada sam se iz helikoptera  lebdeći spuštao među stradale vatrogasce. To je bilo  stravično, kao na nekom ratištu, kazao je Božić.
Dodao je kako je na dan  spašavanja vatrogasaca bilo  „nedostatka komunikacije, a  bilo je pokvareno i vitlo letjelice kojom je trebalo odvoziti jednog po jednog stradalog vatrogasca”. Božić je  također kazao kako ga obuzima osjećaj tuge kad vidi  križeve na Kornatima u čast  poginulih vatrogasaca jer ga  to, kako je rekao, podsjeća  na vatrogasce ali i na njegova  sina koji je poginuo u prometnoj nesreći dva mjeseca  prije no što su nastradali  vatrogasci.