Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Hrvatska se ne mora bojati gubitka identiteta

Autor: Valentina Mlađen

29.08.2013. 22:00
Hrvatska se ne mora bojati gubitka identiteta

Foto: Filip BRALA/PIXSELL



Da Hrvatska ulaskom u Europsku uniju ne mora strahovati od gubitka identiteta pokazuje i sinoć otvorena 2. Smotra folklora Zadarske županije. Iako je program smotre otpočeo još u srijedu dvama predavanjima, središnji dio predstavljanja bogatstva KUD-ova Zadarske županije otpočet je sinoć na Trgu Petra Zoranića i šetnjom KUD-ova kroz grad, a nastavlja se nastupima i danas.
Ove godine tijekom smotre organizatori, Narodni muzej Zadar koji je s idejom pod pokroviteljstvom Zadarske županije otpočeo prošle godine, pripremili su četiri dana folklornog bogatstva i predstavljanja bogate tradicije kraja. Tako će nakon nastupa 30 kulturno umjetničkih društava koji pokazuju svu različitost i bogatstvo regije – od priobalja, otoka, zaleđa pa do gorskih, ličkih krajeva – u subotu na Poljani Šime Budinića biti održana radionica glazbeno plesnog folklora te igra MEMORY s motivima nošnji Sjeverne Dalmacije kojom će program i službeno završiti. Supokrovitelji ovogodišnje smotre su Hrvatski sabor kulture i Turistička zajednica Grada Zadra, a u stručnom povjerenstvu koje prati KUD-ove, piše osvrte na njihove nastupe te izabire tri najbolja koja će iduće godine Županiju predstavljati na folklornim smotrama u Đakovu, Vinkovcima i Metkoviću čine Tvrtko Zebec, Ivo Brkić i Jasenka Lulić-Štorić.
Nazočne je pozdravila uime organizatora ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš.
– Hrvatska je zemlja s mogućnostima i posebnostima koje u Europskoj uniji treba posebno njegovati i isticati, a ulaskom u tu veliku zajednicu naroda potaknuti smo na odgovornost očuvanja tradicijske kulturne baštine, odgovornost koju smo i s ovom Smotrom mi u Narodnom muzeju uz pokroviteljstvo Zadarske županije spremno prihvatili, rekla je Peroš. Cilj je, istaknula je Peroš, približavanje folklornog plesa i napjeva Zadranima i gostima, a presjek je to dugogodišnje uspješne suradnje Narodnog muzeja i predstavnika Županije s KUD-ovima koje posjećuju i tijekom terenskog rada.
– Doživite tradiciju, zastanite i vratite se na tren u prošla vremena oživljena folklornom smotrom, pozvala je Peroš.
Nazočne je pozdravio župan Stipe Zrilić koji je istaknuo kako možemo biti zahvalni našim precima na ljepoti tradicije koju su nam ostavili te pozvao Zadrane i njihove goste da u sljedećim danima uživaju u bogatom programu.