Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Iranci s maksimalnim učinkom do pokala

Autor: Andrija Dešpoja

29.08.2013. 22:00
Iranci s maksimalnim učinkom do pokala


U finalu su pobjedu odnijeli odlični Iranci s visokih 9:2 protiv Kijeva. Oni su osim U-18 momčadi doveli i svoju U-16 momčad koja je odigrala tri prijateljske utakmice, a od toga pobijedila dvije i jednu odigrali neriješeno te tako osvojili pokal pobjednika u svom uzrastu


Proteklog tjedna, u organizaciji Futsal kluba Zadar, u dvorani Mocire u Zadru, odigran je prvi međunarodni U-18 futsal turnir. Uz predsjednika turnira Marka Šimurinu, pomoć pri organizaciji turnira dali su i Mićo Martić, bivši izbornik hrvatske malonogometne reprezentacije i Matija Đulvat, bivši malonogometni reprezentativac, kao i Talijani Danilo Lemma i Fabrizio Bombelli. Samoj organizaciji turnira pomogao je i Grad Zadar koji je nesebično ustupio dvoranu za održavanje turnira, kao i veliki broj sponzora. Cijeli turnir, na visokoj razini odsudili su Krešimir Zrilić, Josip Viduka i Zdenko Bakarić. Na turniru je sudjelovalo šest klubova koji su bili podijeljeni u dvije skupine. Skupinu A tako su činili FC Besa Peje (Kosovo), MNK Futsal Zadar (Hrvatska), te Team Bath Futsal Club (Engleska). Skupinu B činili su Farzandan Mehr Teheran (Iran), MNK Kijevo Knin (Hrvatska) te Futsal klub Crnica (Hrvatska).
Kijevljani pružili otpor
Samo natjecanje započelo je još prošli četvrtak razigravanjem po skupinama, a nastavljeno je u petak kad su na rasporedu bile polufinalne utakmice dok je nedjelja bila rezervirana za završnicu turnira. Visokim pobjedama nad Kijevljanima i Crničanima Iranci su u svojoj skupini nadmoćno došli do prvog mjesta, dok je stopostotan učinak u drugoj skupini ostvarila momčad Futsal Zadar. U polufinalu su pobjednici skupina išli na druge momčadi iz suprotne skupine te su do finala stigli očekivano Iranci nadigravši sa 7:1 Kosovare iz Bese, a u drugoj polufinalnoj utakmici za nijansu bolji bili su Kijevljani svladavši tek nakon penala Futsal Zadar. U finalu su pobjedu odnijeli odlični Iranci s visokih 9:2 protiv Kijevljana. Odlična atmosfera na tribinama dvorane Mocire, na jednoj strani iranski navijači, na drugoj kninski navijači. I jedni i drugi zdušno su bodrili svoje igrače koji su se borili za svaku loptu. Vrlo brzo Iranci su poveli 3:0, da bi Kijevljani preko Šućura smanjili na 3:1. Iz jedne brze kontre Iranci povisuju vodstvo na 4:1, a Kijevo do poluvremena uspijeva smanjiti na 4:2 preko Šamije. U drugom poluvremenu, fizički spremniji igrači Farzandana postižu tri zgoditka i odlaze na visokih 7:2. Igrači Kijeva pokušali su igrati s golmanom igračem, međutim, primili su još dva zgoditka te su na kraju Iranci slavili s 9:2 i zasluženo osvojili pokal pobjednika. Iranci su osim U-18 momčadi doveli i svoju U-16 momčad koja je odigrala tri prijateljske utakmice, a od toga pobijedila dvije i jednu odigrali neriješeno, te tako osvojili pokal pobjednika u svom uzrastu.
Turističko-edukativni sadržaji
Nakon završetka finalne utakmice održana je ceremonija proglašenja pobjednika, dodjela nagrada i pehara najboljim momčadima kao i pojedincima. Tako je za najboljeg igrača turnira izabran Saeid Alipor iz Farzandan Mehra, najbolji strijelac bio je Marinko Šamija, iz MNK Kijevo Knin koji je postigao 11 zgoditaka, dok je najbolji vratar turnira bio Morteza Ebrahimi, također iz redova Farzandan Mehra.
Inače ovaj petodnevni Futsal događaj osim natjecateljskog dijela imao je mnogo popratnih aktivnosti koje su u stručnom, ali i u zabavnom-turističkom dijelu kompletirali sadržaj svih sudionika turnira. Tako je petak u kojem nije bilo utakmica iskorišten za razgledavanje gradskih znamenitosti i putovanje brodom do otoka Ugljana, dok su u ostalim danima jutarnji sati bili rezervirani za razna stručna predavanja, gdje su glavnu riječ vodili eminentni futsal stručnjaci na čelu s bivšim izbornikom hrvatske futsal reprezentacije Mićom Martićem, pa trenerom Farzandan Mehra i bivšim izbornikom trenutačno sedme futsal reprezentacije svijeta Irana Hosseinom Shamsom, kao i trenerima kosovske momčadi Bese, Adnana Hysenija i engleskog sastava Team Batha, Richarda Horlocka.