Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pjesme o boli i zaljubljenosti u nekoga tko je vrlo daleko

Autor: Velimir Brkić

29.08.2013. 22:00
Pjesme o boli i zaljubljenosti u nekoga tko je vrlo daleko

Foto: Velimir BRKIĆ



U smiraj ljetne večeri na trgu Gornja vrata u Sukošanu nastupio je portugalski ansambl Tuna de Medicina do Porto. Pjevanje praćeno ritmičnim i pamtljivim jednostavnim melodijama na gitari, mandolini, violini, ručnim bubnjevima, zarazilo je publiku koja je u sat i pol vremena nastupa ansambla na trenutke i sama bila protagonist zbivanja.
– Priče koje su 25 mladih umjetnika sa stomatološkog fakulteta u Portu ispričali o pjesmama, kao i melodija i atmosfera uspjele su mnogobrojnoj publici prenijeti dašak Portugala i tradicija te zemlje na moderan način, kaže turistička animatorica Mirjana Veleslavić Nadinić.
Portugalsku glazbu predstavljaju mnogi različiti glazbeni oblici. Najpoznatija portugalska glazba je fado, vrsta melankolične glazbe. Obično se povezuje s portugalskom gitarom i portugalskom riječju saudade u značenju zaljubljenosti u nekoga tko je vrlo daleko.
– Taj je izrazita mješavina tuge, boli, nostalgije, sreće i ljubavi, objašnjava voditelj ansambla Carlos Ribeiro, dodajući kako ansambl inače broji oko 100 članova.