Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Sezona u Starigrad-Paklenici traje gotovo čitavu godinu

Autor: Valentina Mlađen

29.08.2013. 22:00
Sezona u Starigrad-Paklenici traje gotovo čitavu godinu

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Pitati za sezonu u Starigrad-Paklenici, a ne upitati obavezno i za predsezonu i posezonu gotovo je neprimjereno, u svakom slučaju ne bi dalo ni približno jasnu sliku o tome što je turizam u ovom mjestu na samom rubu Zadarske županije. Po svojoj uspješnoj pred i posezoni Rivijera Paklenica predvodnik je u Zadarskoj županiji, a vjerojatno i šire te sezona ovdje neslužbeno počinje već u ožujku, a završava u listopadu, nekih godina kada vrijeme posluži i u studenom. Čak ni to ne znači da je velebna planina sa svojim nacionalnim parkovima prazna, jer Velebit je nekima najljepši zimi pa se domaći iz cijele Hrvatske za ugodnih zimskih vikenda odvaže na put u onu veličanstvenu, strahopoštovanja punu Planinu.
Pokazatelji za prvih sedam mjeseci ove godine već sada bilježe porast, a prema onome što smo obilazeći pakleničku Rivijeru mogli vidjeti na patroli gosti, unatoč nekoliko oblačnih dana, još uvijek ne napuštaju svoje odredište. Dapače, upravo nešto lošije vrijeme koje ne pogoduje kupačima odlično je za brojne posjetitelje željne aktivnog turizma, bilo baveći se planinarenjem, penjanjem ili biciklizmom.
– Turistička sezona je još u tijeku, statistički podaci za prvih sedam mjeseci su pokazali lagani porast dolazaka i noćenja gostiju, posebice u predsezoni. Nadamo se uspješnoj posezoni. Ove godine imamo još jedan novi sportski događaj koji tome može doprinijeti a radi se o Velebitskom mountainbike maratonu koji će se održati 21. rujna, kaže direktorica TZ Starigrad Marjana Marasović koja nam se javila čak iz Francuske u kojoj boravi na turističkom sajmu Ultra Trail Show u francuskom gradu Chamonix.
U zadnjih nekoliko godina u Starigradu se radilo kako bi turistima i domaćima boravak bio što ugodniji. Tako je nastala i nova riva s priključcima za vodu i struju, s mjestom Seline povezuje ga nogostup, a u samim Selinama također je nedavno uređena nova šetnica uz more. Ove godine Turistička zajednica i Općina odlučili su zajedničkim snagama uložiti u što bolju sezonu pa je tako Turistička zajednica na sebe preuzela zabavni dio sezone i brojna događanja, a Općina pripremu samih mjesta za sezonu, od uređenja, brige o čistoći pa do turističke ambulante koja je ljeti otvorena za brojne turiste koji borave u Rivijeri. Ove godine nadohranjivane su plaže i to čistim riječnim pijeskom, dodani su komunalni sadržaji, od kanti za otpad pa do klupa za sjedenje, uređeno je i obnovljeno nekoliko mulića koje je nagrizao zub vremena, umjesto šarenih štandova turisti sitnice s putovanja kupuju u prikladnim kamenim kućicama. Sve su to manji zahvati, kaže načelnik Općine Starigrad Krste Ramić, no već za iduću sezonu u pripremi su veći projekti.
– Sljedeće sezone nastavit ćemo sa započetim, ali imamo u planu i nekoliko većih projekata. Izdvojio bih za sada planirano uređenje obale u samom centru mjesta i to od Uprave nacionalnog parka pa do starog groblja.  Još jedan od projekata važnih za turizam, a na kojima se već radi je i uređenje plaže Kulina. Općina je već otkupila prilaz, a trenutno su u planu razgovori sa svim vlasnicima zemljišta kako bi se uredila plaža, probila šetnica te dovela struja i voda, kao i ostali priključci.