Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Tragovi – ono što nestaje

29.08.2016. 22:00
Tragovi – ono što nestaje


Tragovi – ono što nestaje, naslov je izložbe koja će se 15. rujna otvoriti u Muzeju Slavonije u Osijeku. Autorica izložbe je naša poznata umjetnica Marija Šarić Ban, a nositelj izložbe i projekta je Narodni muzej Zadar u suradnji s Državnim arhivom Zadar i Kazalištem lutaka Zadar, uz podršku HNK Zadar, koji je posudio dio kostimografske građe.
– Tema izložbe je hrvatska narodna nošnja kao inspiracija u kazališnoj kostimografiji i odijevanju u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Izložba je realizirana u sklopu međumuzejske i međusektorske suradnje, razmjene programa i organiziranje zajedničkih izložbi, pedagoške- edukacije i ostalih projekata, posudbe građe, popune fundusa nacionalne baštine i kulture, kazala nam je Marija Šarić Ban.
Izložba je dosad realizirana u tri dijela: 2014., 2015. i 2016. godine u sklopu Dana Zadarske županije i to pod nazivom Sjećanje na prošlost i buđenje sadašnjosti, Tragovi -izgubljena sjećanja i Tragovi- zaboravljena sjećanja. Izložbeni ciklus na tu temu završio je izložbom Tragovi- zaboravljena sjećanja u sklopu ovogodišnjih Dana Zadarske županije, što je bila i priprema za cjelovitu gostujuću izložbu u Osijeku, na kojoj će biti predstavljena građa sve tri izložbe.
Na izložbi u Osijeku će se predstaviti 100 ilustracija narodnih nošnji s područja srednje i južne Dalmacije iz knjige Ono što nestaje, Nošnje jadranskih planina i otoka, Ludwig Salvator von Habsburg, 1904. i kostimografija (crteže, skice, kostimi i snimke) iz kazališnih predstava Stoše od Foše iliti Kate Kapuralica, 2011. HNK Zadar, Planine 2012. ZPA Zadar i HNK Zadar, Kako je Potjeh tražio istinu, 2014. ZPA Zadar i KLZ, 2012. Pepeljuga ZPA i HNK Zadar i Dom Bernarde Albe, 2015. HNK Zadar, kostimografkinja Marija Šarić Ban, lutke i elemente scenografije iz lutkarske predstave Ribar Palunko KLZ, scenograf i lutkar Branko Stojaković, te originalne nošnje iz fundusa Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar.
Za izložbu u Osijeku autorica će nadopuniti izložbeni materijal iz fundusa Etnografskog odjela Muzeja Slavonije i kostime, skice i fotografije iz mjuzikla Moje pjesme moji snovi iz HNK Osijek, na istu navedenu temu.