Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Bugarski Arbanasi zadivljeni zadarskim kvartom

Autor: Ivan Stagličić

29.09.2008. 22:00
Bugarski Arbanasi zadivljeni zadarskim kvartom

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Gradonačelnik Velikog Trnova dr. Rumen Rašev, iskazao je ovom prigodom veliko zadovoljstvo posjetom Zadru i izrazio nadu u razvoj uspješnih međusobnih odnosa i suradnje na mnogim poljima
Izaslanstvo bugarskoga grada Veliko Trnovo, koje se nalazi u dvodnevnom posjetu Zadru, posjetilo je jučer gradsku četvrt Arbanasi gdje su se upoznali s povijesnim i kulturnim znamenitostima te se susreli s predstavnicima Društva prijatelja Arbanasa. Razlog posjeta je činjenica što i u Velikom Trnovu postoje Arbanasi, što je još jedna zanimljiva poveznica između naša dva grada.
Goste iz Bugarske dočekali su dopredsjednici Društva prijatelja Arbanasa Serđo Dokoza Nikpalj i Dorjan Perović te su zajedno s drugim uzvanicima obišli crkvu Gospe Loretske u Arbanasima, nakon čega im je priređen prijem u župnome dvoru.
Gradonačelnik Velikog Trnova dr. Rumen Rašev iskazao je ovom prigodom veliko zadovoljstvo posjetom Zadru i izrazio nadu u razvoj uspješnih međusobnih odnosa i suradnje na mnogim poljima od kojih je posebno izdvojio kulturu, proučavanje povijesti, uspostavljanje sportskih veza i posebice suradnju dvaju sveučilišta, zadarskog i Sv. Ćirila i Metoda u Velikom Trnovu, čiji je rektor, prof. dr. Plamen Legkostup također u velikotrnovskom izaslanstvu.
– Primijetili smo da u vašim Arbanasima, isto kao i u Velikom Trnovu, postoje jako dobre, međusobne veze među ljudima, što svakako govori da postoji neka veza. A puno toga zajedničkog postoji i u povijesti Zadra i Velikog Trnova, pogotvo između sveučilišta. Utvrdili smo kako je Sveučilište u Zadru iz 1396., a u Velikom Trnovu je osnovano 1371., otprilike u istom vremenskom razdoblju, kazao je rektor Legkostup.
Posebno zanimanje gosti iz Bugarske iskazali su za glagoljašku tradiciju u Arbanasima, koju im je prikazao voditelj sekcije Čehuljica, Društva prijatelja Arbanasa, Dario Tukulin, a najviše ih je iznenadio podatak da su se u arbanaškoj župi matične knjige vodile glagoljicom sve do 1830. godine. Podatak koji je također pobudio veliko zanimanje je i već 98 godina postojanja NK “Arbanasi”.
U razgovoru sa svojim domaćinima, gosti iz Bugarske prokomentirali su postojanje ovih dvaju istoimenih naselja na različitim krajevima jugoistočne Europe, ali i primijetili sličnosti koje ih spajaju. Gradonačelnik, dr. Rašev je izrazio nadu da će se povećati i turistička razmjena između dva grada, čime će se otvoriti još bolje mogućnosti za međusobno upoznavanje, što je i glavna svrha njihova posjeta.
Danas će u Gradskoj vijećnici gradonačelnici dr. Rumen Rašev i dr. Živko Kolega potpisati Protokol o prijateljskim vezama i suradnji između gradova Veliko Trnovo i Zadra, a tom svečanom činu će nazočiti i veleposlanik Bugarske u RH, nj. e. Ivan Sirakov.
 


Goste iz Bugarske primio i župan Zrilić
Župan Stipe Zrilić sa svojim zamjenicima Josipom Miletićem i Đanijem Bunjom primio je jučer u Maloj vijećnici Doma županije veleposlanika Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj nj. e. Ivana Sirakova te izaslanstvo Općine Veliko Trnovo, predvođeno gradonačelnikom Velikog Trnova Rumenom Raševom, a uz kojeg su bili i glavna tajnica Općine Mina Ilieva te rektor Sveučilišta sv. Ćirila i Metoda Plamen Legkostup i predstojnik općinske Turističke zajednice Daniel Panov.
Župan je goste upoznao sa Zadarskom županijom te zahvalio NJ. E. na dosadašnjoj suradnji. Župan Zrilić posebno je naglasio kako su u Zadarskoj županiji turistički rezultati iz godine u godinu sve bolji, ali da bugarskih turista ima malo, u osam ovogodišnjih mjeseci nešto više od 500. Župan je goste također upoznao sa svim geografskim prednostima naše županije te s razvojem poljoprivrede i gospodarstva kroz poduzetničke zone. Također je izrazio nadu u buduću, kvalitetniju suradnju između Zadarske i Velikotrnovske županije. Gradonačelnik Velikog Trnova Rumen Rašov, zahvalivši na prijemu, istaknuo je kako povijesne činjenice povezuju Zadar i Veliko Trnovo još iz vremena srednjeg vijeka te da im je želja ponovno, kako je kazao, otkriti Zadar.