Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Htjeli bi volontirati, a nemaju gdje

Autor: Jelena Miloš

29.09.2008. 22:00
Htjeli bi volontirati, a nemaju gdje

Foto: Filip BRALA



Interes studenata za volontiranje stalno raste, no nismo ih imali gdje poslati, budući da ih ustanove i udruge nisu primale s obzirom da nisu znali kako organizirati volontiranje, a da bude u skladu sa zakonom, kaže Kotlar
Volontiranje u javnim ustanovama i udrugama tema je okruglog stola, održanog u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru koji je organizirao Studentski zbor Sveučilišta u Zadru, u suradnji s Odjelom za pedagogiju i Studentskim savjetovalištem Sveučilišta u Zadru te Domom za odrasle osobe “Sveti Frane” u Zadru.
Pozitivni učinci volontiranja
Okruglom stolu odazvalo se četrdesetak predstavnika ustanova i udruga, među kojima su predstavnici svih stručnih službi osnovnih i srednjih škola na području Zadarske županije, predstavnici rektorata Sveučilišta, sveučilišnih odjela, zatim predstavnici ustanova za odgoj, zdravstvo i socijalnu skrb, predstavnici Ureda za odgoj i obrazovanje te socijalnu skrb i zdravstvo Grada Zadra i Zadarske županije i predstavnici udruga koji rade s osobama s posebnim potrebama.
Po riječima voditeljice projekta “Volontiram” Vilme Kotlar, cilj spomenute tribine je naučiti ustanove i udruge organizirati volontiranje u njihovim prostorijama i to u skladu s novim Zakonom o volontiranju, koji je usvojen u svibnju prošle godine, a propisalo ga je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.
Između ostaloga, Kotlar ističe da će sudionike tribine upoznati sa Zakonom o volonterstvu, temeljnim načelima i pozitivnim učincima volontiranja, zatim tko uopće može biti volonter, kako će se zakon provoditi u praksi i na koncu razmijeniti stečena iskustva.
– Interes studenata za volontiranje stalno raste, no nismo ih imali gdje poslati, budući da ih ustanove i udruge nisu primale s obzirom da nisu znali kako organizirati volontiranje, a da bude u skladu sa zakonom, kaže Kotlar ističući da je unatoč tome u vremenu od 1. ožujka do konca svibnja, šezdesetak studenata zadarskog Sveučilišta putem projekta “Volontiram”, volontiralo na više lokacija, među kojima su OŠ Kruna Krstića, OŠ Voštarnica i udruga “Svjetlo”.
Dnevni red tribine otvorila je mr.sc Jasmina Vrkić-Dimić koja je govorila o pedagoškom značaju slobodnog vremena i slobodnovremenskim aktivnostima studenata zadarskog Sveučilišta.
– Slobodno vrijeme se ne programira, već se stvaraju pretpostavke za njegovo kvalitetno provođenje, budući da “preprogramirano” slobodno vrijeme često može imati negativne učinke, kaže Vrkić-Dimić dodajući da slobodno vrijeme omogućava razvoj kreativnih potencijala u čovjeku te nesebičan razvoj kulture uma.
Studenti pomogli “Svjetlu”
– Prije pet godina među studentskom populacijom provedeno je empirijsko istraživanje čiji rezultati pokazuju da studenti svoje slobodno vrijeme najčešće provode u druženju s prijateljima i partnerima, slušanju glazbe, šetnjama, čitanju različite literature te u sportu i rekreaciji, ističe Vrkić-Dimić dodajući da se, pak, najrjeđe posvećuju kulturnim sadržajima, društvenim i individualnim igrama i korištenju droga i opijata.
Vrkić-Dimić također napominje da su sva pitanja bila otvorenog tipa, odnosno da su studenti samostalno odgovarali navodeći svoje aktivnosti.
– 8,2 posto studenata sudjelovalo je u Udruzi za pomoć osobama s mentalnom retardacijom “Svjetlo”, Udruzi za terapijsko jahanje “Vihor” te raznim vjerskim udrugama, kaže Vrkić-Dimić dodajući da bi sedam posto ispitanika željelo volontirati, budući da su svjesni pozitivnog potencijala slobodnog vremena, koje je po riječima studenata ključno za formiranje čovjekove osobnosti.
O ulozi i značenju volontiranja govorila je dr.sc. Zora Itković-Zuckerman ističući da je volontiranje danas novina u Zadru, koje se treba razvijati i ulaziti u ustanove.
– Volontiranjem se bavim dugi niz godina i sa sigurnošću mogu tvrditi da ono u čovjeku izaziva osjećaj ponosa jer si nekome pomogao, tvrdi Itković-Zuckerman prezentirajući prisutnima svoje projekte volontiranja, među kojima je najupečatljiviji bio projekt pod nazivom “Pomozimo da i na njihovim licima zasja osmijeh”, gdje je radila s Udrugom za terapijsko jahanje “Vihor”.
Nakon navedenih obrađenih tema tribine, uslijedilo je izlaganje voditeljice projekta “Volontiram” Vilme Kotlar o volontiranju u svjetlu novoga Zakona o volontiranju i na koncu iskustava ustanova u radu s volonterima, među kojima se nalaze Dom za odrasle “Sv. Frane”, udruga “Svjetlo”, a rad s volonterima prisutan je i u OŠ Kruna Krstića.