Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bašić: Izbacili su me na ulicu nakon 30 godina rada

Autor: Suzana Bandić

29.09.2009. 22:00
Bašić: Izbacili su me na ulicu nakon 30 godina rada

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Nakon 30 godina mukotrpnog rada izbacili su me na ulicu, a sadašnja Uprava kluba ne da mi nikakva prava, iako sam ja stavio na noge vrhunske igrače poput Saše Bjelonovića, Maria Grgurevića i Luke Modrića – govori ogorčeni Tomislav Bašić


Vlatko Marković, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i glavni tajnik Zorislav Srebrić, ao svjedoci obrane pojavili su se na Općinskom sudu u Zadru u ponovljenom parničnom postupku koji je protiv Nogometnog kluba Zadar pokrenuo poznati zadarski nogometni trener Tomislav Bašić, tuživši klub zbog otkazivanja ugovora o radu čime je oštećen za protuvrijednost od 250 tisuća DEM.
Bašić je, naime, prvotno potpisao ugovor o radu s tadašnjim klubom NK Zadarkomerc po kojem je do svibnja 2004. godine trebao mjesečno primati plaću u iznosu od sedam tisuća kuna, a u slučaju da se taj ugovor prijevremeno raskine, njemu bi pripala  odšteta od tadašnjih 250 tisuća njemačkih maraka. Taj mu je ugovor 2000. godine otkazan kada je kao “nasljednik” Zadarkomerca osnovan NK Zadar, a obećani novac nije mu ni do danas isplaćan. 
Općinski je sud u prvom parničnom postupku presudio u korist NK Zadra, no Bašić se žalio pa je Vrhovni sud parnicu, koju sada vodi sudac Mato Jelić, vratio na početak. 
Tomo Bašić, široj javnosti poznat po otkriću Luke Modrića, tako se nakon dugogodišnjeg truda i rada na zadarskim Stanovima, kako sam kaže, našao na ulici.
– Nakon 30 godina mukotrpnog rada izbacili su me na ulicu, a sadašnja Uprava kluba ne da mi nikakva prava, iako sam ja stavio na noge vrhunske igrače poput Saše Bjelonovića, Maria Grgurevića i Luke Modrića – rekao nam je u telefonskom razgovoru ogorčeni Tomislav Bašić dodajući kako se u ovom ponovljenom postupku NK Zadar brani da oni nisu “nasljednici” Zadarkomerca, već da je riječ o potpuno novom klubu što, tvrdi, jednostavno nije istina.
– Parnica je nakon prve presude u njihovu korist vraćena na početak, jer je i Vrhovni sud shvatio nelogičnost prethodne presude, istaknuo je Bašić, a svoju je tvrdnju argumentirao činjenicom da je NK Zadar započeo odmah igrati u Drugoj ligi, a ne ispočetka, od nižih liga, što bi bilo logično da je riječ o novoformiranom klubu.  
Suprotno njemu, zastupnici NK Zadar, pak, tvrde kako je HNS tada pogriješio odobravajući im natjecanje u Drugoj ligi.
Marković i Srebrić su iznoseći svoje svjedočke iskaze naveli kako oni nisu mogli znati za svaku odluku koju je tada donosilo tijelo HNS-a nakon čega je sudac zatražio na uviđaj dokumentaciju iz HNS-a za razdoblje od 2000. godine kao i očitovanje komisije HNS-a koje će se predočiti na sljedećoj parnici.
Bašića u ovom slučaju zastupa riječki odvjetnik Zdenko Jabuka, dok NK Zadar zastupa zadarsko odvjetničko društvo Korljan i partneri. Suđenje se nastavlja.