Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Čovjek ne smije privatizirati Boga

Autor: Marija Ćurko

29.09.2009. 22:00
Čovjek ne smije privatizirati Boga

Foto: Vedran SITNICA



Blagdan Sv. Mihovila ne slavi samo ovaj samostan, nego i cijela Crkva. Čovjek bez Boga ne može, ali ga često puta želi učiniti na svoju sliku. Ovaj blagdan nam želi poručiti da čovjek ne smije privatizirati Boga niti mijenjati istinu, rekao je fra Miroslav Barun


Brojni Zadrani i  hodočasnici jučer na blagdan  Sv. Mihovila su pohodili istoimenu zadarsku crkvu te  sudjelovali na misnim slavljima za vrijeme kojih se moglo  pristupiti sakramentu svete ispovijedi. Crkva Sv. Mihovila je  mjesto neprestane molitve u  kojoj svakodnevno građani  grada Zadra i ostali posjetitelji  dolaze moliti.
Također, ovo zdanje je poznato i kao mjesto stalne otvorenosti za sakrament pomirenja, pa se stoga naziva i ispovjedaonicom grada Zadra.  Svetu misu s početkom u 10  sati predvodio je fra Miroslav Barun, gvardijan samostana  Sv. Mihovila.
– Blagdan Sv. Mihovila ne  slavi samo ovaj samostan, nego i cijela Crkva. Čovjek bez  Boga ne može, ali ga često  puta želi učiniti na svoju sliku.  Ovaj blagdan nam želi poručiti  da čovjek ne smije privatizirati  Boga, niti mijenjati istinu. Liturgijski se blagdan arkanđela  Sv. Mihaela, Gabrijela i Rafaela slavi od 5. stoljeća kada je  u Rimu sagrađena i posvećena  crkva Sv. Mihovila. Od tada pa  i od početka objave Božje Riječi oni su bili nadahnuće  mnogim umjetnicima, do dana  današnjega. Danas su nam  poznate slike i kipovi svetog  Mihaela, slikaju ga najprije s  plamenim mačem gdje izgoni  sotonu, đavla, palog anđela.  Slikaju ga i s vagom, on je onaj  koji govori istinu i upućuje  svakoga da tu istinu provodi u  svome životu kao najveći princip svoga rada. Zaštitnik je i  svih trgovaca, policije i vojske,  to znači čuvara reda i mira,  rekao je fra Miroslav Barun te  potaknuo na molitvu svetom  Mihovilu koji pomaže u borbi  protiv zla.            
– Mihael znači “Tko je kao  Bog”. Zlo je nastalo kad je  čovjek htio zauzeti mjesto Boga. Sveti Pavao je rekao da iz  ljudskog srca izlaze zle misli,  opakost, razdori, svađe. I zato  treba početi od sebe kako bi se  mijenjali prema Božjoj volji.  Čovjek je slika Božja, to je  najveća njegova odlika, istaknuto je u propovijedi uz poziv  na vjernost Bogu u kušnjama i  napastima.
– Blagdan Sv. Mihovila nam  poručuje da se sloboda ne smije zlorabiti, a Bog nam šalje  svoga Duha Svetoga, kao pomoć na našem životnom putu.  On nikada neće zatajiti, u  našem razumu uvijek daje  znak što je dobro, a što zlo,  kako ne bi zlorabili slobodu.  Pozvani smo, stoga biti otvoreni volji Božjoj, zaključio je  propovjednik. 
 Ime svetog Mihaela se u  Bibliji spominje pet puta. Najviše se spominje u knjizi proroka Daniela, a posebno je  značajan tekst u knjizi Otkrivenja gdje se opisuje rat na  nebu koji Mihael na čelu vojske anđela vodi protiv zmaja,  sotone. U Crkvi se izdvaja njegova trostruka djelatnost. On  je borac u borbi protiv zla,  molitelj i pratitelj. Sveti  Mihael se prikazuje i kao ratnik u oklopu i s mačem u ruci,  a Crkva ga štuje od najstarijih  vremena. U narodu je velika  pobožnost prema ovom arkanđelu te se mnogi njemu  preporučuju u borbi protiv zla,  tražeći njegovu pomoć u životu i svojim poteškoćama.